Jubilarna proslava 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske

U povodu 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske, prve žene naučiteljice Crkve, karmelska redovnička obitelj, biskupije Avila i Salamanca te pokrajinske vlasti priređuju Jubilarnu godinu.
četvrtak, 13. listopada 2011. u 00:00
U povodu 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske, prve žene naučiteljice Crkve, karmelska redovnička obitelj, biskupije Avila i Salamanca te pokrajinske vlasti priređuju Jubilarnu godinu. Velika proslava započinje u listopadu 2014., a zaključuje se na sam blagdan sv. Terezije Avilske, 15. listopada 2015. 
 
Kako su 10. listopada najavili španjolski mediji, u jubilarnoj će se godini održati niz prigodnih događanja, od kojih se osobito ističe velike izložbe u Avili i Salamanci. Na izložbi će, među ostalim, biti prikazani i izvorni rukopisi, vrijedne knjige i umjetnička djela.
 
Glavni inicijator jubilarne godine je avilski biskup Jesus Garcia Burillo. Središnji događaj proslave biti će, kako je najavljeno, posjet pape Benedikta XVI. kojemu će poziv uputiti Španjolska biskupska konferencija. I papa Ivan Pavao II. posjetio je 1982. Avilu, rodni grad mističarke i naučiteljice Crkve, u povodu 400. obljetnice njene smrti. 
 
Kako izvješćuju španjolski mediji, u proslavu je na osobit način uključen i grad Alba de Tormes. U gradu, smještenom u španjolskoj pokrajini Salamanci, samostan je koji je sama svetica osnovala, a kasnije u njemu i preminula, 4. listopada 1582. godine. 
 
Terezija Avilska smatra se velikom mističarkom, neusporedive dubine. Blaženom je proglašena 1614. godine, 1617. proglašena je zaštitnicom Španjolske, a 1622. proglašena je svetom. Papa Pavao VI. proglašava je 1970. godine učiteljicom Crkve. Naslov crkvenog naučitelja do tada se dodjeljivao samo muškarcima. Uz nju naučiteljicama Crkve kasnije su još proglašene samo sv. Katarina Sienska (1347.-1380.) i sv. Terezija iz Lisieuxa (1873.-1897.).
 
Izvor: IKA