Antonia Hrvatin Roth

Antonia Hrvatin Roth - novinarka Redakcije religijskog programa Hrvatskoga radija, doktorandica, profesorica filozofije i religijske kulture, suradnica katoličkih tiskovina
Autor: Tanja Baran subota, 01. rujna 2012. u 00:00

HRVATIN ROTH, Antonia, novinarka Redakcije religijskog programa Hrvatskoga radija, doktorandica, profesorica filozofije i religijske kulture, suradnica katoličkih tiskovina (Kopar, Slovenija, 22. 1. 1981.)

Odrastanje. Roditelji su joj Antun i Danica rođ. Flego, iz Istre. Vjenčani su 1966. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Buzetu. Veći dio života živjeli su u Buzetu, a danas žive u župi sv. Ivana Krstitelja u Labincima kraj Poreča. Uz Antoniju imaju još dvije kćeri: Irenu, rođenu 1967. i Dorjanu, rođenu 1971.
Odgojena je u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, u kojoj je majka vodila brigu o kućanskim poslovima i svakodnevnom odgoju. Otac je bio građevinski poduzetnik i zbog svojega je posla nerijetko bio na terenu, zbog čega je izbivao iz kuće i dolazio navečer doma. No, uvijek je vodio računa o obitelji i znao svaki korak svoje djece. Vikendi su bili rezervirani za obiteljska druženja i različite izlete, te nerijetko za privatna hodočašća u Međugorje, Trsat, Mariju Bistricu i druga hodočasnička mjesta i svetišta. 

Iz vjerskoga života. Cijela je obitelj redovito odlazila na nedjeljnu misu i druge pobožnosti. Antonia je bila aktivna u župi kao čitačica i pjevala je u mješovitom župnom zboru. Upravo je taj katolički duh u kojemu su roditelji Hrvatin odgojili Antoniju i njezine dvije sestre, usmjerio Antonijin daljnji život i rad pa je gotovo cijelo svoje obrazovanje završila u crkvenim obrazovnim ustanovama. 

Obrazovanje. Osnovnu školu završila je u Buzetu 1995. Iste te godine upisala je Pazinski kolegij – klasičnu gimnaziju u Pazinu na kojoj je maturirala 1999. godine. Nakon toga upisala je Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu, smjer: filozofija i religijska kultura na kojem je diplomirala 2004. godine. Zatim je 2006. upisala poslijediplomski doktorski studij na Hrvatskim studijima, smjer filozofija. Priprema doktorsku radnju s temom iz hermeneutike.
Od 1987. do 1994. godine  škole pohađala je privatne satove klavira, a bavila se i različitim ekipnim i individualnim sportovima. U osnovnoj školi trenirala je gimnastiku, a kasnije u srednjoj školi odbojku i rukomet.

Posao. Za vrijeme studija radila je u Informativnoj katoličkoj agenciji, a 2003. počela je raditi na Hrvatskom radiju u Redakciji religijskog programa gdje je i danas. Surađuje na Trećem programu Hrvatskoga radija u emisiji „Portreti znanstvenika''.  

Obitelj. Godine 2010. udala se u crkvi Majke Božje Remetske u Zagrebu za diplomiranog učitelja Igora Rotha rođenog 1976. u Petrinji. Imaju dvogodišnjeg sina Frana.

Laički angažman u Crkvi. Od 2008. surađuje u kršćanskoj reviji „Kana“, a povremeno piše i za zbornik „Istarska Danica''. Pripada župi Blažene Djevice Marije u zagrebačkom Remetincu. S obzirom na to da često posjećuje roditelje u Istri, sudjeluje na misnim slavljima u župi sv. Ivana Krstitelja u Labincima.

Osobno. U slobodno vrijeme, kojeg uz maleno dijete ima zaista malo, čita filozofsku literaturu, posebice voli šetnje prirodom i biciklizam. Uz supruga je postala sve veći ljubitelj ekstremnih sportova. Voli glazbu i druženja s prijateljima joj obogaćuju život. Najvažnija joj je obitelj s kojom provodi najviše vremena.