Antun Sente ml.

Antun Sente ml. - svećenik, monsinjor, župnik župe sv. Barbare u zagrebačkom Vrapču, radijski voditelj emisija katoličkoga sadržaja
Autor: Tanja Baran četvrtak, 01. studenog 2012. u 00:00

SENTE ml., Antun, svećenik, monsinjor, župnik župe sv. Barbare u zagrebačkom Vrapču, radijski voditelj emisija katoličkoga sadržaja (Sekirišće, 4. 5. 1971.)

Odrastanje. Rođen je u malom zagorskom mjestu Sekirišću kraj Svetog Križa Začretja kao osmo od devetero djece oca Slavka i majke Milke, rođene Vrček. Slavko i Milka vjenčani su u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Začretju 1955. godine. Antunov otac Slavko najstarije je od devetero djece Franje i Viktorije, rođene Mohač, od kojih je brat Ladislav bio svećenik, a četiri sestre su redovnice, tri milosrdnice i jedna dominikanka. Slavko i Milka rodili su devetero djece, sedam sinova i dvije kćeri: Josipa, Drageca, Ivana, Stanka, Ljubicu, Franju, Petra, Antuna i Đurđicu. Sva su Antunova braća oženjena, sestre su udane, i žive u skladnim obiteljima. Na svijet su zasad donijeli ukupno 23 djece. Brat Dragec preminuo je 1993. godine.

Antun je živio lijepo, skromno, ali radosno djetinstvo. Obitelj mu je imala, za ondašnje prigode, veliko imanje na kojem je trebalo puno raditi. Prvi su u selu imali radio, prvi televizijski aparat, zatim konje, kasnije prvi traktor. Zato su se u njihovom dvorištu i kući često okupljali susjedi i drugi ljudi ili zbog posla ili na večernjim druženjima.

Iz vjerskoga života. U obitelji se često molila zajednička krunica i svake se nedjelje išlo na misu u crkvu Uzvišenja sv. Križa do koje su pješačili pet kilometara. U obitelj su navraćale tete redovnice i stric svećenik, i na malog su Antuna ostavili traga. Odlučio je postati svećenik. Presudnu ulogu oko njegova odlaska u sjemenište imao je tadašnji svetokriški bogoslov Jurica Jernejić, koji ga je potaknuo na ministriranje.

Obrazovanje i svećeništvo. Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u rodnom selu Sekirišću, a ostala četiri razreda u Osnovnoj školi “Marija Jurić Zagorka” u Svetom Križu Začretju koju je završio 1985. godine. Srednju školu pohađao je u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu u kojoj je maturirao 1989. godine. Iste godine otišao je u vojsku u Vipavu i Škofju Loku u Sloveniji. Nakon povratka godine 1990. upisao je Katolički bogoslovni fakultet, diplomirao je 1996. Po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića 1996. godine u zagrebačkoj je katedrali primio svećenički red. Prvu službu župnoga vikara obavljao je od 1996. do 1999. u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Nakon toga je do 2002. bio župni vikar u župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Tada ga je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić poslao na poslijediplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Salezijana gdje je diplomirao odgojne znanosti te je 2005. godine postigao magisterij znanosti iz pastoralne teologije, iz pastorala mladih. Po povratku u Hrvatsku 2005. godine imenovan je nadbiskupskim tajnikom, a od 2006. bio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. U to je vrijeme organiziran velebni susret europske mladeži u Zagrebu „Hodočašće povjerenja na zemlji“ kojemu je Antun uime Zagrebačke nadbiskupije bio glavni koordinator. Godine 2007. preuzeo je službu župnika župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku s posebnim naglaskom na pripremne radnje za ponovnu uspostavu Sisačke biskupije koja je imenovana 5. prosinca 2009. godine. Proslava uspostave Sisačke biskupije održana je 6. veljače 2010. godine, a Antun je bio potpredsjednik Odbora za proslavu ponovne uspostave Sisačke biskupije i duša cijele pripreme, kako ga je poslije nazvao sisački biskup Vlado Košić. Nakon osnutka biskupije Antun je uz službu katedralnoga župnika, bio i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Na prijedlog biskupa Košića početkom 2012. godine papa Benedikt XVI. uvrstio ga je među svoje kapelane pa Antun otada nosi čast monsinjora.

U sisačkoj katedralnoj župi osnovao je dvadesetak različitih zajednica, a posebnu je pozornost posvećivao djeci i mladima. U njegovo je vrijeme u potpunosti obnovljen župni dvor u kojem je privremeno bio smješten ured i stan sisačkoga biskupa. Sa suradnicima je uredio pročelje sisačke katedrale te se pobrinuo za restauraciju vrijednih predmeta iz riznice sisačke katedrale. Za svoje je djelovanje u Sisku dobio više nagrada Turističke zajednice Siska: „Zlatnu viktoriju“ za izuzetan doprinos promidžbi i boljitku grada Siska 2009. godine, međunarodnu turističku nagradu "Povelja F.E.S.T. 2012." za izuzetan doprinos organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku te nagradu za zaštitu kulturno-povijesne baštine i suvremeni turizam kontinentalnoga dijela Hrvatske.

Od rujna 2012. ponovno je inkardiniran u Zagrebačku nadbiskupiju te postao župnik župe sv. Barbare u Zagrebu.

U svojoj svećeničkoj službi Antun se profilirao i kao vrstan radijski voditelj emisija katoličkoga sadržaja. Djelovao je na četiri radijske postaje. Svake srijede uživo godinama vodi emisiju “Svjetiljka u noći” na Hrvatskom katoličkom radiju. Jedanput mjesečno, svakoga četvrtog ponedjeljaka na Radio Mariji vodi emisiju „Mladi, ne bojte se Krista“, osmišljavao je katoličke meditacije za emisiju “Duhovna misao” 1. programa Hrvatskoga radija te je svake subote uređivao i vodio emisiju “Riječ za tebe” na sisačkom Radio Quirinusu. Bio je glavni i odgovorni urednik lista katedralne župe u Sisku „Križ ljubavi“ te glavni urednik Službenog vjesnika Sisačke biskupije. Objavio je knjižicu „Putovanje s Križem“ te je uredio „Voxs“, vodič za mlade katolike i studente grada Zagreba.

Osobno. Poznat je kao radoholičar i time se ponosi. Voli svoje rodne zagorske brege, rado pođe na rodnu zagorsku grudu, voli zagorsku glazbu, ples, rado igra šah.