'Za Savez narodu i svjetlost pucima'

Lazar ovdje ima ulogu svjedoka.
Autor: fra Zvonimir Pavičić, OFM Photo: pixabay ponedjeljak, 10. travnja 2017. u 08:44
Iz  Evanđelja po Ivanu

Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene narodne pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti.

Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: 'Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?' To ne reče zbog toga što mu bijaše do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: 'Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek!'
Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.
 
Iv 12, 1-11
 
 
Zakoračili smo u Veliki tjedan. Korizma je iza nas i sada se nalazimo na pragu Pashalnog otajstva, muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. Tako nas i čitanja pripremaju za proslavu toga otajstva. U prvim čitanjima slušamo pjesme proroka Izaije o Sluzi Gospodnjem koje nama danas govore o Isusu i njegovoj spremnosti da na sebe uzme krivicu mnogih. Svim tim tekstovima Crkva nas priprema da se što bolje pripremimo za proslavu Kristova djela spasenja. Tako je i sa današnjim tekstom Ivanova evanđelja. Ono Isusa smješta u Betaniju gdje se nalazio Lazar sa svojim sestrama. Ranije je Isus tog istog Lazara uskrisio od mrtvih, a sad je on jedan od njegovih sustolnika.
 
Lazar ovdje ima ulogu svjedoka. On je takav svjedok koji mnogima svjedoči o Isusovom djelovanju, o njegovi čudesima i ozdravljenjima. On je živi svjedok da Isus ne laže, da se ne pretvara, da ne obmanjuje druge, da nije ništa od onoga za što ga glavari optužuju. Po Lazaru se upravo vidi da je Isus onaj koji povija rane, koji liječi, ozdravlja, uskrsava, da je onaj koji ljudima daruje novi život. Lazarov život tako ljudima postaje jedno svjedočanstvo. Tko god vidi Lazara, vidi, čuje i osjeća onoga koji ga je uskrisio. Tako više Lazar nigdje ne ide sam, nego uz njega uvijek putuje to svjedočanstvo o Isusu koji je Krist. Možemo reći da se tako ispunjavaju one riječi proroka Izaije iz Prve pjesme o Sluzi Gospodnjem, da je Isus postavljen za: 'Savez narodu, za svjetlost pucima', da otvori oči slijepima, da izvede sužnjeve iz ropstva, 'iz tamnice one što žive u tami'.
 
Ipak vidimo kako neki sebe udaljuju od Isusa, kako ostaju slijepi, zarobljeni, bez svjetlosti, u tamnici vlastitih požuda i pohlepa. No takve nam evanđelist bez zadrške otkriva, njihove namjere bez oklijevanja iznosi. Oni ostaju robovi svoje pohlepe i zarobljenici u tamnici vlastite požude. A nasuprot njima stoji Lazar koji je pristajao uz Isusa te je iz tame vlastite grobnice ugledao Svjetlost koja mu daruje vječni život. Svi su oni tu. Oni koji se udaljuju od Isusa i oni koji su čvrsto uz njega, dok se cijelom kućom širi miris pomasti. Pomast znakovito pretkazuje buduće događaje, a svi smo mi, zajedno sa sustolnicima, pozvani na vlastiti stav prema tim događajima.