Hodočašće dječjih katoličkih vrtića Splitsko-makarske nadbiskupije u Solin

Prasvetište je i ove godine ispunio velik broj djece, njihovih roditelja i odgajatelja.
Autor: Silvana Burilović Crnov/Laudato/M.P. Photo: Silvana Burilović Crnov nedjelja, 27. svibnja 2018. u 13:05

Hodočašće dječjih katoličkih vrtića Splitsko-makarske nadbiskupije, peto u nizu, u prasvetište Gospe od Otoka u Solinu održano je u subotu 26. svibnja.

S ovakvim godišnjim okupljanjem započelo se 2014. godine u želji da se, ne samo djecu već i roditelje i odgajatelje, još dublje osvijesti o važnosti vjerskog odgoja najmanjih, ali i da im se približe hrvatske vjerske tradicijske vrijednosti.

Misu zahvalnicu za proteklu odgojnu godinu predvodio je don Ivan Lovrić. U svojoj je propovijedi govorio o radu kroz koji se čovjek ostvaruje a nije sam sebi svrhom, o talentima koji su nam darovani a koje svaki čovjek treba razvijati, o odgoju djece u vjeri i ljubavi kako bi svijet u kojem živimo i Crkva u kojoj se razvijamo rasli s nama. U tom je svjetlu naglasio da preko rada postajmo slični Bogu i od nereda stvaramo red, ali rad ne smije biti najvažnija stvar u životu. Čovjek ima mnogo drugih talenata koje ne razvija kroz svoj rad, a koje ne smije zakopati. Uz talente, Bog nam je darovao druge, odnosno darovao nas je jedne drugima.

Don Ivan se osvrnuo na odgoj u katoličkim dječjim vrtićima u kojima se djeca odgajaju u vjeri naglasivši da ono vjersko nije samo crtanje Isusa i pjevanje vjerskih pjesama nego to da djeca u odgajateljicama susreću ljude koji vjeruju, susreću druge osobe a ne samo djelatnike, susreću strogoću ali i jednakost prema svima, da u radnom kolektivu vide opraštanje i prihvaćanje. Na kraju svoje propovijedi obratio se roditeljima pozvavši ih da u svojoj djeci razvijaju talente koje im je Bog dao, da im pomažu da zavole sebe i budu hrabri. Djeca ne traže vaše skupe darove, nego bilo kakve darove i vrijeme da ih s njima otvarate i da se s njima igrate. Djeca ne traže da s njima razgovarate preko tableta nego licem u lice, a tako najbolje uče tko je Bog i tko je čovjek, kako prihvatiti drugoga, kako oprostiti i vjerovati, poručio je.

Ove godine za organizaciju su se pobrinuli Dječji vrtić Mali Isus iz Kaštel Kambelovca i Dječji vrtić ''Dobri'' iz Splita.

Nakon misnog slavlja snimljen je video poziv u kojemu okupljena djeca pozivaju sve na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna.
Potom su u zrak pustili krunicu napravljenu od balona, a druženje je nastavljeno igrom na Gospinu Otoku.