Mala Gospa proslavljena u Stenjevcu

Blagdan Male Gospe svečano je proslavljen 8. rujna u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkom Stenjevcu.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA nedjelja, 09. rujna 2018. u 08:31

Svečano poldanje euharistijsko slavlje pred mnoštvom okupljenog naroda predslavio je bibličar isusovac dr. Niko Bilić u koncelebraciji sa župnikom Vjekoslavom Meštrićem i više svećenika.

Govoreći o rođendanskom slavlju BDM, o. Niko u propovijedi je istaknuo kako je sveta i velika stvar biti majkom.

- Donijeti na svijet novi život, ne tek zbog neke naše računice, ne zbog nekog zdravog demografskog programa, nego zato što svako novo rođenje znači, novo pritjelovljenje, ulaženje u otajstvo Kristovo koje nam je majka Marija donijela na ovaj svijet. Svako je rođenje, svako ljudsko rađanje, Gospodin Isus posvetio. Zato vrijedi biti roditeljica, zato prvo čitanje govori o tome kako sav narod čeka dok rodi ona koja ima roditi i onda dolazi mir, mir naš - rekao je p. Niko Bilić.

P. Niko spomenuo je i pješake koji su hodočastili prema Mariji Bistrici u sklopu zavjetnog hodočašća vjernika grada u svetište Majke Božje Bistričke.

- To je ono što mala, neznatna Hrvatska može dati velikoj Europi,  vjernost Mariji, život s Marijom. S pravom gledamo kako nam je budućnost nepoznata, kako zbog silnih promjena ne znamo kako će sutrašnji dan izgledati, ali da se ne bismo dali zavarati ideologijom. Majka Marija, Mala Gospa koja je došla na ovaj svijet, koja je rođena kao svako ljudsko dijete, podsjeća nas na ono na što nas posebno papa Franjo uvijek iznova poziva. Cijelu jednu godinu posvetio je tome. Ono što jest stalno, ono za što znamo, s najvećom mogućom sigurnošću da će biti i sutra, to je Božja sućut, Božje milosrđe, ona Božja milost za koju anđeo kaže da ju je majka Marija već kao djevojčica, kao djevica našla - rekao je p. Bilić.

Vjernici su se za blagdan pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić.