Željka Šemper predstavila je svoju knjigu pjesama "Povratak"

Zbirku čine 33 pjesme, sve su datirane od ožujka 2011. do kolovoza 2017. godine.
Autor: Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P. Photo: Mediji Sisačke biskupije srijeda, 12. prosinca 2018. u 11:18

U sisačkom Velikom Kaptolu predstavljena je knjiga pjesma autorice Željke Šemper ''Povratak''  u utorak 11. prosinca u Dvorani Sv. Ivana Pavla II..

Nakladnik Bogdan Arnautović podsjetio je na spisateljsku karijeru autorice i njene specifičnosti, istaknuvši kako njihova suradnja traje više od 20 godina. Do sada je izdala pet samostalnih zbirki pjesama, a objavljivala je i u Glasu Koncila, listu mladih Mi i Maruliću te Akademijinu Forumu. Radovi su joj uvršteni i u dvije antologije: Hrvatska uskrsna lirika od Kranjčevića do danas i Krist u hrvatskom pjesništvu.

Govoreći o knjizi ''Povratak'' prof. Tanja Vadla rekla je da se autorica zarobivši riječi na papiru vratila tamo gdje oduvijek i pripada, a to je u poeziju.

- Zbirku čine 33 pjesme, sve su datirane od ožujka 2011. do kolovoza 2017. godine. Kao i u prethodne četiri zbirke u prvom je planu emocija, to je poezija pojedinca u sudaru sa svijetom koji ni za koga nema milosti. Poezija je kozmos za sebe, prostor sanjarenja i meditacije. Postojati se može izvan zbiljskog svijeta, u propitkivanju sebstva, u razgovoru s njim, u činu pisanja. Ova tri toposa ujedno su i ishodišne točke autoričinog poetskog kanona - rekla je Vadla.

Autorica Šemper ustvrdila je kako je jedna od uloga poezije i susret s dragim ljudima, kao što je ova promocija.

- Jedan od recenzenata je napisao da se za razumijevanje moje poezije mora poznavati Sveto pismo, onda se ja usuđujem reći i da je jedna od uloga moje poezije susret s Gospodinom i susret sa samim sobom. U vrtlozima svijeta u koji smo uvučeni od toga možda najviše i bježimo ili za takve susrete imamo najmanje vremena. Kada čitate ove pjesme zaboravite na mene i stavite sebe u prvo lice. Pjesnicima njihovo ime stoji na koricama knjiga, ali ne pišemo ih radi sebe, nego radi vas - rekla je Šemper te dodala kako ovaj naslov knjige označuje prekretnicu u njenom životu gdje će se više posvetiti ljubavi prema poeziji.

Na kraju okupljene je pozdravio i domaćin biskup Košić, čestitavši autorici na novoj knjizi. Usporedivši autoricu s prorocima biskup je rekao kako su njezine pjesme često prava molitva.

– Pjesnik često osjeća nešto kao i drugi, ali on to zna izraziti tako da dotakne čovjeka i njegovo srce te zna ukazati na događaje koji drugi ne vide i koji su dublji od samih spoznaja, a to je proroštvo - poručio je biskup.

U glazbenom dijelu nastupio je Lovro Burić na harmonici.