Papa Franjo na Misi posvete ulja: Mi smo pomazani da bismo pomazivali druge

'Mi svećenici smo siromasi, mi smo slijepac Bartimej i svako jutro ustajemo i tražimo Gospodina: daj mi da ponovo vidim.'
Autor: Laudato/M.P. Photo: Laudato četvrtak, 18. travnja 2019. u 20:17

Gospodin nikad nije izgubio direktni kontakt s narodom, uvijek je zadržavao blizinu sa svakom osobom usred mnoštva, rekao je Papa predslaveći svetu Misu posvete ulja u Vatikanu.
 
U zajedništvu svih svećenika koji borave u Vatikanu, razmatrao je o tom mnoštvu koje se često spominje u evanđelju.
 
Izdvojio je tri milosti koje su obilježje Isusa i mnoštva. Milost slijeđenja, divljenja, razlučivanja.
 
'Mnoštvo je tražilo i slijedilo. Ovo je povezano i sa stavom učenika. Učenici su u jednom trenu posumnjali da će što za jesti. Tu započinje klerikalizam, jer su htjeli osigurati svoju komociju, a Gospodin im govori – vi im dajte jesti, budite dio naroda - rekao je Papa.
 
Zatim milost divljenja.
 
- Narod se divio Isusu i njegovim čudima. Sviđalo im se što su bili blagoslovljeni – objasnio je Papa.
 
Potom i milost razlučivanja, nastavio je Papa.
 
- Isus je naučavao kao onaj koji ima vlast, a to je u narodu budilo karizmu razlučivanja. Kada su farizeji raspravljali s njim, mnoštvo je prepoznavalo Isusov autoritet. Znali su razlučiti tko je u pravu – rekao je Sveti Otac.
 
Promišljajuću nadalje o mnoštvu iz evanđelja, Papa ih je izdvojio u 4 grupe: siromasi, zarobljenici, slijepi, potlačeni.
 
- Ne smijemo zaboraviti da su naši modeli ovaj narod s konkretnim licima. Gospodinovo pomazanje liječi i oživljava taj narod. Samo oni čine stvarnim pomazanje duha u nama kojim smo bili pomazani kako bi pomazivali. Mi se nalazimo usred njih i bez straha se možemo identificirati s ovim jednostavnim narodom. Oni su slika naše duše i slika Crkve. Mi svećenici smo siromasi, mi smo slijepac Bartimej i svako jutro ustajemo i tražimo Gospodina: daj mi da ponovo vidim. Mi smo pretučeni kao razbojnik koji leže nasred ceste i potreban dobrog Samaritanca – naglasio je Papa.
 
Homiliju je zaključio pozivom na molitvu.
 
- Molimo draga braćo i stavimo se s Isusom usred našeg naroda, neka Gospodin u nama obnovi pomazanje svoga Duha i svetosti i neka učini da se ujedinimo, da širimo njegovo milosrđe narodu. Tako će se narod ujediniti u Kristu i postati jedna Božji narod koji će imati ispunjenje u kraljevstvu – zaključio je Papa.
 
Prilikom svete Mise papa je blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje, krizmeno ulje, te ulje za ređenje svećenika. Nakon njegove propovijedi svećenici su kao i svakog Velikog četvrtka obnovili obećanja dana na ređenju, da će vjerno obavljati prihvaćenu službu.