"Život za život" - mjuzikl posvećen svim žrtvama totalitarnih režima

U vrijeme kada suosjećanje, bezuvjetna ljubav, žrtva i svetost nisu popularni pojmovi stiže nam mjuzikl koji promiče upravo te vrijednosti. Riječ je o duhovnom rock mjuziklu “Život za život“ nadahnutom životom sv. Maksimilijana Kolbea, poljskog redovnika koji je u paklu Auschwitza darovao svoj život za drugoga. Mjuzikl će prvi put biti izveden u utorak, 26. veljače, u Dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu.
petak, 22. veljače 2013. u 18:19

U vrijeme kada suosjećanje, bezuvjetna ljubav, žrtva i svetost nisu popularni pojmovi stiže nam mjuzikl koji promiče upravo te vrijednosti. Riječ je o duhovnom rock mjuziklu “Život za život“ nadahnutom životom sv. Maksimilijana Kolbea,  poljskog redovnika koji je u paklu Auschwitza darovao svoj život za drugoga.

Mjuzikl posvećen svim žrtvama totalitarnih režima nastao je povodom 30. obljetnice proglašenja svetim ovoga jedinstvenog redovnika, a prvi put će biti izveden u utorak, 26. veljače, u Dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu.

Autor mjuzikla je poznati talijanski skladatelj duhovnih pjesama i mjuzikala Daniele Ricci. Njegovo originalno djelo, rock-opera "Kolbe. Fare della vita un dono" (Kolbe. Učiniti da život bude dar) dosad je izvođeno samo u koncertnoj formi, a Hrvatska je prva zemlja u kojoj će se izvoditi u kazališnoj formi mjuzikla. U njemu nastupaju zbor Kolbe i glazbeni sastav Novo Svitanje, koji su snimili i nosač zvuka s glazbenim brojevima iz mjuzikla. Sam autor ne skriva oduševljenje njihovom izvedbom: „Komplimenti, komplimenti, komplimenti. Ovako izvrstan uradak doista nisam očekivao!“

Scenarij je povjeren Krešimiru Tičiću, a režija Richardu Simonelliju, kazališnom glumcu i redatelju koji je nedavno primio nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području mjuzikla i operete.

Mjuzikl je podijeljen u devet prizora s glazbenim temama, koji su obogaćeni pripovjedačem (Rajko Bundalo) i video projekcijama. Uloga Maksimilijana Kolbea povjerena je mladom Anti Lučiću, a Gospe Aleksandri Marković. Zbor Kolbe sačinjava dvadeset i šestero mladih koji su odabrani putem audicije.

Svečana premijera mjuzikla bit će u nedjelju 17. ožujka u 19.30 sati u kazalištu Komedija, gdje će mjuzikl biti izveden i 18. ožujka. Izvedba koja je bila najavljena za četvrtak 28. veljače na Svetom Duhu je otkazana zbog molitvenog bdijenja u zahvalu za dar pape Benedikta XVI. Svi koji su već nabavili ulaznice za tu večer mogu ih zamijeniti za neku od ostalih izvedbi mjuzikla u Dvorani sv. Franje na Sv. Duhu – 5., 7., 12. ili 14. ožujka.

Organizatori mjuzikla su Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, časopis Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga  i glazbeni sastav Novo Svitanje.

Više informacija o mjuziklu i ulaznicama dostupno je na internetskoj stranici: www.veritas.hr

Izvor: Laudato/Veritas