"Život za život" – uspješan mjuzikl koji je okupio mlade amatere

Da se isplatio silan trud od nekoliko mjeseci u pripremi rock mjuzikla „Kolbe – život za život“ nadahnutom životom sv. Maksimilijana Kolbea pokazali su mladi glazbenici amateri na prvoj izvedbi toga mjuzikla u utorak na zagrebačkom Svetom Duhu. „Gromoglasan pljesak publike zaista je nagrada svima onima koji su silno trudili oko ovog projekta. Vidi se da su glumci dali sve od sebe večeras“, istaknuo je producent predstave fra Ivan Bradarić.
srijeda, 06. ožujka 2013. u 09:31

Da se isplatio silan trud od nekoliko mjeseci u pripremi rock mjuzikla „Kolbe – život za život“ nadahnutom životom sv. Maksimilijana Kolbea,  poljskog redovnika koji je u paklu Auschwitza darovao svoj život za drugoga, pokazali su mladi glazbenici amateri na prvoj izvedbi toga mjuzikla u utorak, 26. veljače, na zagrebačkom Svetom Duhu.

„Gromoglasan pljesak publike zaista je nagrada svima onima koji su silno trudili oko ovog projekta. Vidi se da su glumci dali sve od sebe večeras“, istaknuo je producent predstave fra Ivan Bradarić za portal Biti u vezi Laudato.hr.

„Bilo je veličanstveno. Pratila sam razvoj mjuzikla od samih priprema. Riječ je o amaterima koji pjevaju i glume briljantno, a sama priča mjuzikla je predivna. Nadam se da će ovaj mjuzikl vidjeti što veći broj ljudi“, istaknula je u razgovoru poznata hrvatska pjevačica Sanja Doležal.

Glavna uloga u mjuziklu pripala je mladom Anti Lučiću koji je s hvalom govorio o cijelom stvaranju mjuzikla: „Putem mjuzikla naučio sam puno o sv. Maksimilijanu Kolbeu koji me nadahnjuje u novinarstvu i odnosima s javnošću kojima se bavim u svom životu. Večeras sam se jako dobro zabavio i produhovio.“

Sanja Bardun, jedna od glavnih voditelja cijelog mjuzikla, izrazila je također svoje zadovoljstvo izvedbom mjuzikla: „Cijeli projekt vođen je odozgo.Nevjerojatno je da 40 ljudi mjesecima radi volonterski i s dušom. To je prekrasno, a večeras je bila kruna našeg rada.“

Autor mjuzikla „Život je život“ je poznati talijanski skladatelj duhovnih pjesama i mjuzikala Daniele Ricci. Njegovo originalno djelo, rock-opera "Kolbe. Fare della vita un dono" (Kolbe. Učiniti da život bude dar) dosad je izvođeno samo u koncertnoj formi, a Hrvatska je prva zemlja u kojoj je izvođen u kazališnoj formi mjuzikla. U njemu nastupaju zbor Kolbe i glazbeni sastav Novo Svitanje, koji su snimili i nosač zvuka s glazbenim brojevima iz mjuzikla.

Scenarij je povjeren Krešimiru Tičiću, a režija Richardu Simonelliju, kazališnom glumcu i redatelju koji je nedavno primio nagradu Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području mjuzikla i operete.

Svečana premijera mjuzikla bit će u nedjelju 17. ožujka u 19.30 sati u kazalištu Komedija, gdje će mjuzikl biti izveden i 18. ožujka. Izvedba koja je bila najavljena za četvrtak 28. veljače na Svetom Duhu je otkazana zbog molitvenog bdijenja u zahvalu za dar pape Benedikta XVI. Svi koji su već nabavili ulaznice za tu večer mogu ih zamijeniti za neku od ostalih izvedbi mjuzikla u Dvorani sv. Franje na Sv. Duhu – 5., 7., 12. ili 14. ožujka.

Sv. Maksimilijan Marija Kolbe (1894-1941), poznat kao "svetac iz Auschwitza," značajna je ličnost turbulentnog 20. stoljeća. Bio je karizmatičan redovnik, strastven publicist i nakladnik te osnivač franjevačkih misija u rodnoj Poljskoj i inozemstvu. Spasivši mnoge ljude od terora holokausta i sam je postao njegovom žrtvom.

Kao zatvorenik pod brojem 16670, u zloglasnom sabirnom logoru Auschwitz Kolbe je svakodnevno ispovijedao, držao mise te bodrio ostale zatvorenike. Na kraju je svoj život žrtvovao kako bi spasio Franciszeka Gajowniczeka, zatvorenika koji je imao obitelj. Umjesto njega, Kolbe se predao u bunker gladi gdje su ga nacisti u konačnici pogubili injekcijom fenola.

Organizatori mjuzikla su Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, časopis Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga  i glazbeni sastav Novo Svitanje.

Više informacija o mjuziklu i ulaznicama dostupno je na internetskoj stranici: www.veritas.hr

Izvor: Laudato/mp