Preminuo je likovni umjetnik Šime Perić

Dana 14. kolovoza 2019. u Zagrebu je u 100. godini života preminuo umjetnik Šime Perić.
Autor: Požeška biskupija/hdlu.hr/Laudato/M.P. Photo: Požeška biskupija nedjelja, 18. kolovoza 2019. u 09:34

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je sažalnicu njegovoj supruzi Tončici.
 
- Želio bih Vam posvjedočiti svoju blizini i duboko kršćansko suosjećanje. Upoznao sam gospodina Šimu kao blagu osobu, u umjetničkom stvaranju trajno zagledanu u svijet ljepote, po kojoj je na svoj način bio u Božjoj blizini i dohvaćao stvarnost kojoj po svom izvornom pozivu pripadamo. Vjerujem da je odloživši u smrti prolaznost, ugledao puninu života za kojim je čeznuo svakim svojim umjetničkim djelom. Neka mu Bog udijeli vječni mir u zagrljaju svoje ljubavi, jače od smrti – napisao je mons. Škvorčević.
 
Umjetnik Perić mnoga je djela darovao Požeškoj biskupiji, izložena u Dijecezanskom muzeju u Požegi.
 
Šime Perić rođen je 1920. u Antofagasti u Čileu. Djetinjstvo je dijelom proveo u Čileu, a dijelom u Ložišćima na otoku Braču.

Akademiju za primijenjene umjetnosti završio je u Beogradu 1952. godine u klasi prof. Vase Pomorišca. Tijekom studija 1949. godine jedan je semestar studirao fresko slikarstvo na Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu.

 Po završetku studija do 1957. godine stvara u Majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića u Zagrebu, a potom se pridružuje grupi ''Mart'' te aktivno sudjeluje u radu Galerije Forum u Zagrebu.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1953. godine. Do 1965. godine bavi se kopiranjem fresaka u sakralnim objektima od Istre do Makedonije, a potom nekoliko godina djeluje kao samostalni umjetnik.

Godine 1969. postaje docent, a potom i izvanredni, te redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom pedagoškog rada odgojio je nekoliko generacija sjajnih umjetnika. U mirovinu je otišao 1984. godine.

Zapaženu monografsku izložbu održao je u Modernoj galeriji u Zagrebu 1988./89. godine, a velika retrospektivna izložba opusa Šime Perića organizirana je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2000. godine.

Godine 2003. objavljena je monografija posvećena njegovom slikarskom i kiparskom opusu autora Tonka Maroevića i Mladenke Šolman, a 2007. godine u Gliptoteci je održao izložbu ''Skulptura 1984. – 2007.''.

Vrijedno je istaknuti da je ovaj klasik hrvatskog slikarstva 2012. godine prigodom retrospektivne izložbe u Galeriji umjetnina grada Splita toj ustanovi darovao 30 vrijednih djela. Posljednja velika izložba radova Šime Perića organizirana je 2015. godine u Galeriji Adris u Rovinju . Šime Perić dobitnik je više nagrada, među kojima se posebno ističe državna ''Nagrada Vladimir Nazor'' za životno djelo 1990. godine.