Papa: U raju nema ograničenog broja i tamo ne vodi autocesta

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, Papa se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije koje nam pokazuje kako Isus, na putu prema Jeruzalemu, prolazi kroz gradove i sela poučavajući, znao je da tamo mora umrijeti na križu za spasenje svih nas (usp. Lk 13, 22-30).
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. u 11:11

Obraćajući se hodočasnicima prije molitve Angelusa na trgu sv. Petra u Rimu u svojoj katehezi objašnjava riječi odlomka iz Lukina evanđelja koje govore o ulasku u Kraljevstvu nebesko. On nam iznosi prispodobu kao odgovor na pitanje o broju onih koji će se spasiti: „Isus to pitanje – koje se više odnosi na količinu, „je li ih malo?…“ – preokreće i umjesto toga smješta odgovor na razinu odgovornosti, pozivajući nas da dobro koristimo sadašnje vrijeme. On, naime, kaže: „Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći“, ističe papa Franjo.

- Tim riječima, Isus nam daje do znanja da nije riječ o brojevima, u raju nema „zaokruženog broja“! Radi se o tome da se odmah hoda pravim putem a taj pravi put je za sve, no on je uzak. To je problem. Isus nas ne želi prevariti govoreći: „Ma ništa ne brinite, to je lako, ima lijepi autoput i na kraju velika vrata…“. Ne kaže nam to: govori nam o uskim vratima.

Isus nam po ovoj prispodobi želi razjasniti kakve stvari jesu: što znači uski prolaz? Za postizanje spasenja treba ljubiti Boga i bližnjega. Govori nam stvari onakve kakve jesu: prolaz je uzak. U kojem smislu? U smislu da ako se želi postići spasenje treba ljubiti Boga i bližnjega, a to nije lako! To su „uska vrata“, jer je zahtjevno, ljubav je uvijek zahtjevna, zahtijeva trud, štoviše, „napor“, to jest odlučnu i ustrajnu volju živjeti u skladu s evanđeljem. 

Nadalje u katehezi Sveti Otac nastavlja govoriti o 'vratima'. Ona su slika ulaska Kraljevstvo nebesko. U prispodobi o gospodaru kuće, koja simbolizira vječni život, Isus kaže: „Kada gospodar kuće ustane i zaključa vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ‘Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgovoriti: ‘Ne znam vas odakle ste!“ rekao je Papa. 

Ti će se ljudi truditi da budu prepoznati, podsjećajući gospodara: „Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!“ (usp. r. 26); „Bio sam tamo kad si održao ono predavanje…“. Ali Gospodin će ponoviti da ih ne poznaje, i naziva ih „zlotvorima“. „U tome je problem!“ – rekao je Sveti Otac jer „Gospodin će nas prepoznati ne po našim naslovima – „gle, Gospodine, pripadao sam toj udruzi, bio sam prijatelj ovog monsinjora, onog kardinala, tog svećenika…“. Ne, naslovi nisu bitni, oni nisu važni. Gospodin će nas prepoznati po skromnom i dobrom životu, životu vjere koji se pretače u djela.“

Papa Franjo je istakao kako za nas kršćane to znači biti pozvani uspostaviti istinsko zajedništvo s Isusom kroz molitvu, pohađajući crkvu, pristupajući sakramentima i hraneći se njegovom Riječju. 

- Neka nam u tome pomogne Djevica Marija. Ona je ušla kroz uska vrata koja su Isus. Prihvatila ga je svim srcem i slijedila ga svaki dan svojega života, i kada nije shvaćala, i kad joj je mač probo dušu. Zato je zazivamo kao „Vrata nebeska“: Marija, Vrata nebeska; vrata koja vjerno preslikavaju Isusov lik: vrata Božjeg srca, zahtjevnog ali srca otvorenog svima nama.“ – rekao je Papa na svršetku svoje kateheze nakon čega je sa svima prisutnima izmolio molitvu Anđeo Gospodnji.