Četiri načina kako živjeti euharistijskim životom čak i ako ne možemo ići na misu preko tjedna

Ova četiri načina nisu zamjena niti izlika za ne odlazak na svetu misu jer nju ništa ne može nadoknaditi - već su u službi pomoći za vjerski život.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: pxhere.com ponedjeljak, 09. rujna 2019. u 11:12

Želite li ići preko tjedna na misu, ali jednostavno ne možete? Ponekad je teško pronaći vrijeme za odlazak na misu, posebno za prebunkirane radnike, radnike u smjeni i majke s malom djecom. Čak i ako imate vremena, mise nisu uvijek dostupne ili zbog toga što je crkva predaleko ili su obaveze koje imate zakazane u vrijeme mise.

Međutim, čak i ako ne možemo poći na misu, ipak možemo živjeti euharistijski život svaki dan. Euharistija je izvor i vrhunac kršćanskog života, a život u Isusu i s Isusom u euharistiji može preobraziti naš duhovni život. Naravno, sljedeća četiri načina nisu izlika za ne odlazak na svetu misu jer nju ništa ne može nadoknaditi, niti zamjena - već kao pomoć za vjerski život.

1. Jutarnje predanje

Jutarnja molitva i predanje duboko je euharistijska. Ako svako jutro predajemo Bogu dan koji je pred nama tada na jedan način objedinjujemo božanski prinos euharistijske žrtve. Molitvu koju možemo izmoliti svako jutro glasi:

"O Isuse, kroz Bezgrješno Srce Marijino danas ti nudim svoje molitve, djela, radosti i patnje za sve nakane Tvoga Presvetog Srca, ujedinjenim sa Svetom Žrtvom svih misa širom svijeta, kao naknadu za moje grijehe, za moju obitelji i prijatelje, a posebno na nakanu Svetoga Oca Pape."

Moleći jutarnju molitvu i predanje možemo biti sigurni da će čitav naš dan biti sjedinjen s Isusom.

2. Čitanje dnevnih čitanja

Misa nije samo trenutak svete pričesti. Također je i slušanje Božjeg glasa kroz Službu Riječi. Kad čujemo kako se Sveto pismo čita na misi, čujemo Kristov glas koji nam govori svakom ponaosob . Čitanje biblijskih tekstova pomaže nam u pripremi naših srca za primanje Božje Riječi, Isusa, pod prilikama kruha i vina.

Jedan od načina svakodnevnog življenja euharistije jest da pročitate svetopisamska čitanja iz liturgije dana koji su lako dostupni preko interneta. Možete pročitati sva čitanja ili samo Evanđelje dana. Ljepota ovoga je što ćete slušati iste Božje riječi koje će tog dana slušati katolici diljem svijeta.

3. Duhovna pričest

Vjerojatno ste čuli za pojam duhovne pričesti. Duhovna pričest je snažna i nedovoljno korištena molitva. Možda nismo u mogućnosti doći na misu i pričestiti se (ako se možda nismo ispovijedili ili iz drugog razloga). Ipak, uvijek možemo Boga tražiti milost tog sakramenta.

Duhovno se možemo pričesti u bilo kojem obliku, ali verzija svetog Alfonsa Liguorija je popularna s dobrim razlogom:

"Isuse moj, vjerujem da si nazočan u Presvetom sakramentu. Volim Te iznad svega i želim Te primiti u svojoj duši. Sada te ne mogu primiti po sakramentu, pa te molim da barem duhovno uđeš u moje srce. Prihvaćam te kao da si već tamo i želim se u potpunosti sjediniti s Tobom. Ne dopusti da se ikada odijelim od Tebe. Amen."

Sveti Ivan Marija Vianney jednom je rekao da kad osjetimo kako Božja ljubav postaje hladna, da se odmah trebamo  duhovno pričestiti. A kad ne možemo ići u crkvu, Vianney poziva da se okrenemo prema (najbližem) svetohraništu jer nas nijedan zid ne može odvojiti od Boga.

4. Zahvalnost

Riječ "euharistija" na grčkom jeziku zapravo znači zahvalnost. Jedan od najboljih načina euharistijskog življenja jest da doslovno budemo zahvalni. Živjeti euharistijski život znači živjeti zahvalan život.

Razni psiholozi i gurui za samopomoć stalno ističu snagu zahvalnosti za smanjenje stresa, zadržavanje pozitivnih stanja, pa čak i za ublažavanje mentalnih bolesti. Ali živjeti zahvalnim životom nije samo pozitivna korist, nego je, kako kaže sveta misa, dostojno i pravedno zahvaliti Bogu za sve njegove darove.

Postoji mnogo praktičnih načina za vježbanje zahvalnosti, evo nekoliko njih: zahvaliti za male stvari, moliti prije jela, na kraju svakog dana napisati tri stvari na kojima smo zahvalni, u razmišljanjima o svojim najtežim borbama pronaći razlog za zahvalnost i slično.

U svojoj meditaciji o euharistiji, Henri Nouwen napisao je da "živjeti euharistijski život ima veze sa zahvalnošću. Živjeti euharistijskim životom je dar za koji trebamo biti zahvalni. "

Bez obzira na to možemo li doći do mise tijekom tjedna, svi smo pozvani živjeti milosti euharistije u svom svakodnevnom životu. Svakodnevno se možemo ujediniti s Isusom, biti otvoreni za primanje Njegove milosti i živjeti s zahvalnošću i radošću - zahvalnošću koja proizlazi iz saznanja da smo voljeni.