Laudato TV na 23. kongresu Renovabisa u Njemačkoj

Renovabis je karitativna akcija Katoličke crkve u Njemačkoj.
Autor: Laudato/M.P. Photo: pixabay.com srijeda, 11. rujna 2019. u 10:11

Kongres Renovabisa održava se 11. i 12. rujna 2019. godine u Münchenu u Njemačkoj na temu 'Urbana Crkva – izazovi u pastoralu, na Istoku i Zapadu'. Ovo je 23. Renovabisov kongres i na njemu sudjeluje i direktorica i glavna urednica Laudato TV-a Ksenija Abramović.

Polazište teme je promjena u europskim gradovima u 20. stoljeću, posebno u srednjoj i istočnoj Europi: gradovi su narasli zbog industrijalizacije, ruralnog egzodusa i visokog nataliteta. Potom su na njih znatno utjecali rat i komunistička vladavina. Sve je to imalo utjecaja na ljude, pa tako i na crkvu. U početku su osnovane mnoge nove župe, međutim, to dugoročno nije bilo dovoljno za suočavanje s promjenama u društvu kao što su povećanje pluralizacije i sekularizacija.

Na kongresu će se raspravljati o pitanjima koja se tiču tog razvoja i mogućim odgovorima u obliku nove duhovne ponude. Uvid na terenu i radne skupine pokazat će primjer pastoralne skrbi u Münchenu, jednom od tih velikih gradova.

Renovabis je karitativna akcija Katoličke crkve u Njemačkoj. Utemeljena je 1993. g. u Njemačkoj, gdje se nalazi i središnji ured. Prve korake u njenom osnutku učinila je Njemačka biskupska konferencija, a daljnje korake je napravio Središnji odbor njemačkih katolika. Svrha Renovabisa je jačanje Crkve u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi gdje podupire pastoralne, društvene i socijalne projekte u bivšim socijalističkim državama.