"Put kroz noć" - autobiografsko svjedočanstvo jedne izbjegličke obitelji

Ususret 29. rujna, kada će se u Katoličkoj Crkvi proslaviti Svjetski dan selilaca i izbjeglica, p. Tvrtko Barun najavio je kako će i ovu priliku iskoristiti da podsjeti na poruku pape Franje za taj dan.
Autor: ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R. Photo: ika.hkm.hr četvrtak, 12. rujna 2019. u 11:30

Dokumentarno, autobiografsko svjedočanstvo "Put kroz noć" o izbjegličkom putu obitelji Hassana Fazilija bit će prikazano 12. rujna u 19 sati u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu u sklopu novog programa Festivala tolerancije. Ususret 29. rujna, kada će se u Katoličkoj Crkvi proslaviti Svjetski dan selilaca i izbjeglica, p. Tvrtko Barun najavio je kako će i ovu priliku iskoristiti da podsjeti na poruku pape Franje za taj dan.

Nakon što je dokumentarac “Mir” Hassana Fazilija 2015. prikazan na afganistanskoj državnoj televiziji, talibani su ubili protagonista filma i obećali novčanu nagradu onomu tko ubije Hassana. Hassan je znao da nema drugoga izbora nego da sa suprugom i kćerima pobjegne od kuće. Tijekom višegodišnje sage u potrazi za sigurnošću obitelj se prihvatila jedinoga raspoloživog sredstva: kamere na svojim mobitelima. I tako je nastalo jedno dokumentarno, autobiografsko svjedočanstvo o izbjegličkom putu jedne obitelji u potrazi za sigurnošću i zaštitom, kroz koje se oslikava patnja, nada i sudbina nebrojenih izbjegličkih obitelji koje danas stoje pred Europom, suočavajući se s opasnošću i pogibeljima, jer za njih ne postoje sigurni putevi dolaska i mogućnost prihvata.

Film Hassana Fazilija “Put kroz noć” snimila je cijela obitelj, a on započinje s trenutkom kada im je odbijena zaštita kao izbjeglicama te ih zatim slijedimo duž balkanske krijumčarske rute, kojom su prisiljeni ići u nedostatku sigurnih puteva.

Dok se suočavaju sa sve težim i ponižavajućim okolnostima, članovi obitelji snimanje filma shvaćaju kao jedini način da prežive, ali i da sačuvaju svoju ljudskost, piše Vatican News, a prenosi ika.hrm.hr.

Film “Put kroz noć” bit će prikazan 12. rujna u 19 sati u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu u sklopu novog programa Festivala tolerancije, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje. Film i diskusija EU nastavak je uspješne festivalske platforme na kojoj se akutalna društvena zbivanja tematiziraju kroz filmsku projekciju, a potom i diskusiju uvaženih stručnjaka. Nakon projekcije ovog dokumentarnog nagrađenog na brojnim uglednim festivalima poput Berlinalea, Sundancea, Dokufesta i Soluna, o aktualnom problemu izbjeglica i migranata diskutirat će Giuseppe DiCaro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske u Hrvatskoj te p. Tvrtko Barun SJ, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Teme razgovora bit će različite perspektive prihvata izbjeglica. Govorit će se i o pitanju programa preseljenja, kao i o sve većim globalnim potrebama za sigurnim i zakonitim putevima za izbjeglice.

Pater Tvrtko Barun najavio je da će, ususret 29. rujna kada će se u Katoličkoj Crkvi proslaviti Svjetski dan selilaca i izbjeglica, i ovu priliku iskoristiti da podsjeti na poruku pape Franje za taj dan.

Podsjetimo, rane ljudskoga roda, nepravde i diskriminacije, razumijevanje straha od drugačijega, ali ponajviše poziv da se ne popusti logici svijeta koja opravdava nadmoćnost nad drugima u svrhu osobne koristi ili koristi moje skupine, te stoga najprije dolazim ja, a tek onda drugi”, istaknuo je papa Franjo u poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019. godine, naslovljenoj “Nije riječ samo o migrantima”, a u kojoj ponovno podsjeća da je pravi moto kršćanina ‘Najprije posljednji’.