Laudato TV na kongresu Renovabisa: Ponosni smo što je LTV dio nacionalne duhovne obnove

Laudato TV je sudjelovao na 23. kongresu Renovabisa održanom u Münchenu na temu 'Urbana Crkva – izazovi u pastoralu, na Istoku i Zapadu'.
Autor: Laudato Photo: Laudato subota, 14. rujna 2019. u 16:20

Na kongresu se raspravljalo o pitanjima koja se tiču razvoja u europskim gradovima u srednjoj i istočnoj Europi i mogućim odgovorima u obliku nove duhovne ponude. Uvid na terenu i radne skupine pokazali su primjer pastoralne skrbi u Münchenu, jednom od tih velikih gradova. Na kongresu je rezultate i planove Laudato TV-a iz Hrvatske predstavila direktorica i glavna urednica Ksenija Abramović.
 
- Svjesni važnosti i utjecaja Renovabisa, na ovim međunarodnim kongresima smo prisutni još od 2014. godine kada je predstavljen projekt Laudato TV-a. Svakako smo već tada stekli brojne korisne informacije, posebno od CAMECO-a, savjetodavnog tijela Renovabisa za medije, koje su nam pomogle u osnivanju prve televizije u Hrvatskoj s kršćanskim vrijednostima. Tijekom godina sudjelovanja crpili smo inspiraciju iz iskustava drugih i ostvarivali neprocjenjive kontakte među kolegama i razmjenjivali mišljenja o radu s mladima – rekla je Abramović.
 
Dodala je kako je ovogodišnja tema razvoja gradova i društva te nužna potrebe nove duhovne ponude u tim novim prilikama vrlo bliska Laudato TV-u.
 
- S obzirom da je Laudato TV nakon četiri godine emitiranja na prekretnici da iz male kablovske, a potom i lokalne televizije, širi svoj doseg i utjecaj. U Hrvatskoj se trenutno na nacionalnoj razini događa duhovna obnova među mladima gradeći jednu novu generaciju autentičnih i predanih vjernika. Vrlo smo ponosni što je Laudato TV svojim koncertom 'Progledaj srcem' dio te obnove te smo tu svježinu i ljepotu hrvatske mladosti imali prilike prenijeti Renovabisu - istaknula je gđa Abramović.
 
Jedna od završnih misli kongresa bila je da je Bog i u velikim gradovima i tamo ga trebamo pronaći. Izazovi su mnogobrojni, ali ovakvi zajednički susreti i mnogo 'nesavršenih' prijedloga, zajedno stvaraju nove pastoralne smjernice.
 
- Važno je razgovarati kako bismo postali svjesni svih poteškoća i onda se mogli suočiti s njima. Mi smo kršćani inspirirani Isusom Kristom i na nama je nastaviti naviještati evanđelje – rekao je predsjednik Komisije Njemačke biskupske konferencije za Crkvu u svijetu, bamberški nadbiskup dr. Ludwig Schic.
 
Na kraju je prisutne pozdravio i predsjednik Renovabisa, vlč. dr. Christian Hartl te najavio i sljedeći kongres Renovabisa u rujnu 2020.