Kontroveza na protestantskom teološkom fakultetu: Studenti se ispovijedali biljkama

U priopćenju Fakultet kaže da na taj način zajednica želi priznati štetu koju čovjek nanosi biljkama.
Autor: churchpop.com/laudato.hr/D.R. Photo: twitter.com petak, 20. rujna 2019. u 15:17

Njujorški protestantski fakultet "Union" proteklih je dana izazvao kontroveze nakon što je pozvao svoje studente da se mole biljkama. Onima koji uzdržavaju svijet kisikom i plodovima trebali bi izreći svoje radosti, tuge, žaljenje, nadu i slično, stoji u priopćenju Fakulteta izraženom na Twitter profilu.

uni-prot1.jpg


Na svojoj službenoj internet stranici Fakultet se opisuje kao onaj koji je duboko ukorijenjen u kritičkom razumijevanju širine kršćanskih tradicija, te značajno poučena uvidima drugih vjera. Po svojoj vjerskoj određenosti riječ je o nedenominacijskom kršćanskom fakultetu poznatom po liberalnoj teološkoj agendi. Međutim, za mnoge je ovaj čin izazvao sablazan, nazvavši ih idolopoklonicima i poganima.

Tako je Marcel Le Jeune, katolički govornik i utemeljitelj Katoličkih misionara učenika izjavio da "Kad obožavamo stvorenje, a ne Stvoritelja, činimo glupe stvari". Profesor Taylor Marshall ironično je postavio pitanje mogu li biljke dati odriješenje, dok su ostali komentari optuživali Fakultet za ruganje i svetogrđe.

uni-prot3.jpg

Pogođeni brojnim kritikama Fakultet je objavio objašnjenje kojom je pokušao obraniti postavljeni ritual. U njemu kažu da je na taj način zajednica vjernika htjela priznati štetu koju čovjek nanosi biljkama.

- Teologije koje potiču ljude da dominiraju i upravljaju Zemljom imale su veliku ulogu u degradiranju Božjega stvaranja. Moramo raditi na stvaranju nove teologije i nove liturgije kako bi izliječili i ponovo 'sijali' namjesto one teologije koja samo uzima žetvu i uništava - stoji u priopćenju.

uni-prot2.jpg