[FOTO] U Kaštel Gomilici proslavljen blagdan sv. Jeronima uz kolaudaciju novih orgulja

Novopostavljene orgulje izvorno pripadaju katedrali sv. Duje u Splitu, a potječu iz 1994. godine od graditelja Zaninija.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: Župa Svetog Jeronima facebook utorak, 01. listopada 2019. u 10:39

U ponedjeljak 30. rujna u crkvi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici proslavljen je zaštitnik župe. Svečanosti su nazočili župljani i brojni uzvanici, a misno slavlje predslavio je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju s don Jakoslavom Banićem, don Stjepanom Šurlinom, mo. don Šimom Marovićem te don Antom Čotićem, župnikom slavljeničke župe.

- Sveti Jeronim važan je za čitavu Crkvu kao naučitelj, kao onaj koji je ispravni crkveni nauk naučavao i tako prenio do nas. Važan je i kao prevoditelj Svetog pisma na latinski jezik i time je učinio da se Božja riječ proširi dalje - rekao je mons. Miroslav Vidović.

U svojoj propovijedi mons. Vidović istaknuo je poznatu Jeronimovu izreku da je nepoznavanje Svetoga pisma zapravo nepoznavanje samoga Isusa Krista. Potom je govorio o ljubavi koju je Jeronim imao prema Bogu, radi koje je ostavio dotadašnji život.

- Čovjek je za svoju ljubav spreman odreći se puno toga. Jeronim je živio u centru centra, u Rimu, uz papu Damaza. Ali on to ostavlja te iz svoje ljubavi i zaljubljenosti, nama nepoznatoj, ali njemu tako poznatoj odlazi tamo gdje je Riječ. Tražeći smisao svoga života, otišao je u pustinju, u besmisao, kako bismo mi rekli - kazao je mons. Vidović podsjećajući da je Jeronim upoznavajući sebe i druge sa Svetim pismom zapravo upoznavao sebe i druge s Kristom.

Ove godine svečanost se istaknula zbog kolaudacije novopostavljenih orgulja. Tako su župljani imali priliku čuti kako prvi puta sviraju u punom sjaju. Čast sviranju pripala je mo. don Ivanu Urliću koji je nakon euharistijskog slavlja odsvirao koncert zajedno sa mo. s. Mirtom Škopljanac Mačina.

- Novopostavljene orgulje izvorno pripadaju katedrali sv. Duje u Splitu, a potječu iz 1994. godine od graditelja Zaninija. One su preuređene, obnovljene, popravljeno je sve što se trebalo popraviti, a ovdje su ih kroz deveti mjesec postavili orguljavstvo Škrabl iz Slovenije - pojasnio je župnik don Ante Čotić.

Nakon koncerta i proslave blagdana sv. Jeronima orgulje su utihnule, ali samo do idućeg euharistijskog zajedništva kada će ponovo svojim melodijama uveličavati kršćansko slavlje.