[VIDEO] Rođaci za jedan drugoga mislili da su poginuli u Holokaustu, sastali se nakon 75 godina

Genealoške studije, DNK analize i društvena mreža Facebook pomogli su stvaranju ovog trenutka.
Autor: aleteia.org/laudato.hr/D.R. Photo: aleteia.org utorak, 15. listopada 2019. u 12:23

Morris Sana (87) i Simon Mairowitz (85) su rođaci koji su u djetinjstvu bili najbolji prijatelji, sve do dana kad su ih nacisti, tijekom Drugog svjetskog rata, razdvojili u njihovoj rodnoj Rumunjskoj.

Morris je vjerovao da su njegovog voljenog rođaka ubili nacisti. Simon je isto smatrao o Morrisu. Rođaci su se u kaosu Drugog svjetskog rata, tijekom progona Židova i holokausta, potpuno izgubili. Posljednji put kad su se vidjeli bila je 1944. godina.

Do ponovnog okupljanja došlo zahvaljujući naporima Morrisove kćeri Carmele Ofer. Otkrila je preko rođaka Carola Rittera Elbaza, kojeg je kontaktirala na Facebooku, da ima žive rođake u Engleskoj koji su dio Mairowitzeve obitelji. Bilo je to pravo iznenađenje, s obzirom da su u Yad Vashemu navedeni kao žrtve holokausta.

Uz pomoć genealoških istraživanja te DNK testom potvrdili su obiteljsku povezanost s Gemmom Brown i njenom majkom Alison O'Callaghan, Mairowitzevoj kćeri, u Engleskoj.

Priča ide kako je Morris Sana pobjegao s majkom i sestrom (braću su mu ubili nacisti) kroz Italiju i Pariz, a na kraju se preselio u Izrael, dok je Mairowitz uspio pobjeći sa sestrom i završio u Engleskoj.

Nakon što su se obitelji našle, dogovorile su se sastanak u Izraelu. Leetal Ofer, Sanova unuka, podijelila je na Facebooku video trenutka trenutka kada su se dva rođaka prvi put susrela nakon 75 godina.

- Ovo je jedna od najljepših događaja koje sam ikad vidjela i voljela bih je podijeliti s vam - napisala je Leetal.