Mladi iz mjuzikla o Maksimilijanu Kolbeu doznali više o svom uzoru

Zbor "Kolbe" iz Zagreba na kraju svojega sedmodnevnog duhovno-studijskog putovanja po Poljskoj u zajednici Misionarki Bezgrešne "Otac Kolbe" u mjestu Harmieze nadomak Oswiecima (Auschwitza) u srijedu, 21. kolovoza predstavio je pjesme iz mjuzikla "Život za život" koji govori o sv. Maksimilijanu Kolbea.
Autor: Laudato/Tanja Popec Photo: Tanja Popec četvrtak, 22. kolovoza 2013. u 08:34

Svojim domaćinima svjedočili su i koliko im je rad na mjuziklu i marijanska i kolbeovska duhovnost promijenila živote. Bila je to prilika da četrdesetak članova mjuzikla upozna i ovaj svjetovni institut koji nosi ime mučenika iz Auschwitza, ali i ostvaruje njegov san – sve ljude dovesti k Bogu po Bezgrešnoj.

Svjetovni institut "Otac Kolbe" utemeljio je franjevac konventualac Luigi Faccenda u Bologni (Italija) 1954. godine nakon što je, po završetku Drugoga svjetskog rata, toj zemlji bila potrebna i duhovna obnova. Potaknut Kolbeovom duhovnošću, i izvan udruge "Vojske Bezgrešne", želio je svijetu ponuditi i misionarsku i marijansku duhovnost. Nekoliko godina ranije evangelizirao je u svakoj prigodi: u školama, župama, zajednicama svih generacija. Bilo je to vrijeme kad se o Maksimilijanu Kolbeu i nije mnogo govorilo, ali je o. Luigi osjetio da se radi o velikom čovjeku čija duhovnost može podići svijet. Među mladima njegova vremena bilo je i onih koji su osjećali Božji poziv, ali ne i zvanje za redovnički samostanski život. Zbog toga je odlučio utemeljiti svjetovni institut "Otac Kolbe" i dati mu misijsko poslanje.

Budući da se radi o svjetovnom institutu, dakle o laicima, Bogu posvećenim osobama koje mogu živjeti zajedno ili u svojim obiteljima, ali uz položene zavjete čistoće, siromaštva i poslužnosti, mladi iz Hrvatske imali su brojna pitanja za članice zajednice u Harmiezeu. Poglavarica s. Maria Angela rekla je da su "pozvane biti prisutne u svijetu na svim mjestima gdje se oblikuje savjest".

"Ostajemo živjeti u svijetu da ondje gdje radimo budemo evangelizacijsko sjeme, te zato možemo ići u misije, ali i raditi ono što smo po svojim profesijama." S. Paola sažela je smisao njihova života: "Biti Marija za Gospodina, za svijet i u svijetu. Ono što je Marija bila s Isusom i za Njega i one koje joj je On povjerio, to želimo biti i mi."

Sestre Misionarke Bezgrešne naglasile su ako žele Isusa nositi svijetu, moraju ga najprije nositi u sebi. U skladu s Kolbeovom duhovnošću, potrebno je posvetiti se duhovnom životu, a s tim će i sve ostalo doći na svoje mjesto. Jedna od članica kuće u Harmiezeu, Angela, inače iz Italije, mladima je govorila o svojem duhovnom putu. Bila je članica Katoličke akcije, zauzeta vjernica u župi, aktivna u društvu. No, kao mlada djevojka tražila je put koji joj je Bog namjenio. Pronašla ga je čitajući Sveto pismo, u odlomku o Navještenju BDM kada je shvatila da je Marija ta koja Isusa donosi u svijet. I upravo takvu duhovnost – poput Marije Isusa donositi svijetu – pronašla je u svjetovnom institutu Misionarki Bezgrešne. Upoznala ga je otkrivajući informacije o Maksimilijanu Kolbeu uoči njegove beatifikacije 1971. godine.

Institut Misionarke Bezgrešne djeluje u Argentini, Boliviji, Brazilu, Italiji, Luxemburgu, Mexicu, SAD-u i u Poljskoj i broji oko 200 članica. Kuća matica za žensku granu instituta je u Bologni, dok je muška grana utemeljena u Brazilu. Od redovničkih se zajednica razlikuju upravo po mogućnosti izbora načina života koji nije nužno vezan uz samostan, ali i po načinu kako će koja članica ostvariti evangelizacijsko poslanje: na radnom mjestu i u obitelji u svijetu, ili pak u kućama gdje zbog organizacije i formacije novih članica žive zajedno. Ovu zajednicu pomažu i vjernici volonteri, a osim življenja vlastite karizme, članovi Instituta djeluju i u župnom pastoralu. Više o njima možete pronaći na: www.kolbemission.org.