Dubravko Škrlin Hren

Dubravko Škrlin Hren - svećenik, magistar znanosti, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, pastoralni suradnik u Gornjoj Stubici, voditelj Udruge „Gornjostubička luč“
Autor: Tanja Baran utorak, 10. travnja 2012. u 00:00

ŠKRLIN HREN, Dubravko, svećenik, magistar znanosti, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, pastoralni suradnik u Gornjoj Stubici, voditelj Udruge „Gornjostubička luč“ (Zabok, 12. prosinca 1978.)

Odrastanje. Dubravkovi roditelji Dragutin i Đurđica Škrlin r. Hren, oboje Gornjostubičanci, vjenčali su se 1978. u župi sv. Jurja u Gornjoj Stubici gdje žive i danas. Otac je cijeli život vezan isključivo uz rodno mjesto, dok je majka prije vjenčanja kao djevojka sedam godina radila u Schaffhausenu u Švicarskoj. Dubravko ima dvije godine mlađu sestru Mariju koja je udana i ima troje djece.
Djetinjstvo je proveo u središtu Gornje Stubice, najviše s djedom i bakom, maminim roditeljima. Oni su ga čuvali od vremena kada je bio dvomjesečna beba jer su mu roditelji radili u gornjostubičkoj tvornici „Dona“. Osnovnu školu „Matija Gubec“ završio je 1993. godine u Gornjoj Stubici. Već se u toj dobi prihvatio i rada na poljoprivredi što ga i danas osobito veseli.

Iz vjerskoga života. Od ranoga djetinjstva primio je vjerski odgoj. Svakodnevno je bio u crkvi jer su djed i baka bili prvi susjedi župniku, crkvi i župnome dvoru.

Obrazovanje i svećeništvo. Srednju trgovačku školu završio je u Zaboku i maturirao 1996. godine. Nakon toga je tijekom 1997. i 1998. bio u vojsci. Poslije je, kao i nekoliko mjeseci prije vojske, radio kao komunalni djelatnik u općini Gornja Stubica. Godine 2001. maturirao je ponovno u Zaboku, i to četvrti stupanj sa zvanjem komercijalista. U slobodno se vrijeme bavio starinama, etnografijom i poviješću rodnog kraja, što mu je i danas hobi.
Godine 2001. upisao je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Nakon završene druge godine studija, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poslao ga je u Rim na nastavak studija. Studirao je na Pontificia Universitas Lateranensis,  a stanovao je u Pontificio Seminario Romano Maggiore. Temeljni studij filozofije i teologije završio je u Rimu 2006., a iste je godine na istom sveučilištu upisao magisterij iz područja dogmatske teologije – smjer ekleziologija. Magistrirao je 2008. godine kod prof. Giovannija Tangorre s temom „L'ecclesiologia nei dialoghi ecumenici tra cattolici e ortodossi“.
Za đakona je zaređen po rukama kardinala Camila Ruinija, papinskoga vikara za grad Rim, u Lateranskoj bazilici sv. Ivana godine 2006., a za svećenika ga je u zagrebačkoj katedrali 2007. godine zaredio kardinal Bozanić. Mladu misu Dubravko je slavio u svojoj Gornjoj Stubici.
Tijekom akademske godine 2007/2008. bio je odgojitelj na Lateranskoj bogosloviji (Pontificio Seminario Romano Maggiore). Nakon povrataka u Zagreb 2008. godine imenovan je povjerenikom za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije, a godine 2009. imenovan je i odgojiteljem u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.
Tijekom 2008. i  2009. gotovo je godinu dana bio privremeni upravitelj župe sv. Margarete u Vrbovečkoj Dubravi. Sve slobodno vrijeme danas rado posvećuje i pastoralnom radu u rodnoj župi sv. Jurja u Gornjoj Stubici, u zajedništvu sa župnikom mons. Ivanom Špoljarom.

Osobno.
Voditelj je Udruge „Gornjostubička luč“. Udruga okuplja 15 mladih intelektualaca koji se bave poviješću i sadašnjošću Gornje Stubice, organizacijom koncerata i drugih kulturnih događanja te izdavanjem istoimenoga mjesečnika „Gornjostubička luč“. Autor je i duhovnih meditacija srijedom na Radio Sljemenu u emisiji „Hvaljen Isus i Marija“.