Ivan Tašev

Ivan Tašev - novinar, suradnik „Glasa Koncila“ i Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, član Odbora Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, crkveno angažirani mladi zagrebački vjernik
Autor: Tanja Baran utorak, 01. svibnja 2012. u 00:00

TAŠEV, Ivan, novinar, suradnik „Glasa Koncila“ i Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, crkveno angažirani mladi zagrebački vjernik (Zagreb, 16. lipnja 1987.)

Odrastanje. Rođen je kao drugo i posljednje dijete Ivice Taševa i Mare rođene Matošević. Njegov je stariji brat Miroslav, rođen 1983. Od sklapanja braka obitelj Tašev je stanovala u maloj garsonijeri u središtu Zagreba, nedaleko od Britanskog trga, koju je kao društveni stan dobila Mara radeći u državnom poduzeću. Godine 1991. obitelj se preselila u veći stan, ali je ostala u istoj donjogradskoj četvrti i župi sv. Blaža. Ivan je sa svojim bratom i roditeljima i danas uključen u život svoje cjeloživotne zagrebačke župe. U kvartu je išao u vrtić, a godine 1994. krenuo je u Osnovnu školu Petra Zrinskog. Osam godina poslije, 2002., upisao je Prvu tehničku školu „Teslu“, smjer informatika i računarstvo te je sve četiri godine prolazio s vrlo dobrim uspjehom.

Iz vjerskoga života.
Još kao dijete, stanujući u sjeni zvonika crkve sv. Blaža, roditelji su Ivanu prenijeli vjerski odgoj te su redovito sudjelovali na misnim slavljima. U vremenu odrastanja i adolescencije mnogo je slobodnog vremena darovao župi sv. Blaža u kojoj je tijekom šest godina pripremao tekstove i uređivao tjedni župni listić te bio uključen u mnoge aktivnosti. Vjeru je počeo  doživljavati osobnije uz župnoga vikara Domagoja Matoševića koji je pokrenuo mnoge aktivnosti, susrete i kateheze. Ivan je bio i župni animator mladih.

Obrazovanje. Godine 2006. upisao je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu sa željom da studijski produbi svoju ljubav prema novinarstvu. Pri kraju je diplomskoga sveučilišnog studija. Nakon četiri godine studija godine 2010. završio je sveučilišni preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, smjer tisak, i stekao akademski naziv sveučilišni prvostupnik novinarstva.

Posao. Budući da je studij novinarstva specifičan te ostavlja vremena i za stručno usavršavanje, još je na početku studija 2007. godine počeo surađivati u rubrici „Mladi mladima“ u katoličkom tjedniku „Glas Koncila“. Ta se suradnja s vremenom proširila,pa je počeo izvještavati i s drugih događaja, pratiti kazališnu scenu. Postao je honorarni suradnik. Od siječnja 2008. kao novinar suradnik piše i za mjesečni magazin „Prilika“ „Glasa Koncila“ za koji svaki mjesec priprema tekst o prošlosti najpoznatijega hrvatskog katoličkog tjednika.

Obitelj. Neoženjen je, nema djevojku.

Laički angažman u Crkvi. Gotovo cijeli svoj dosadašnji život vezao je uz Crkvu i nemoguće je nabrojiti sve crkvene projekte u kojima je sudjelovao. Aktivan je član župe sv. Blaža u kojoj je član pastoralnoga vijeća, a i glavni je urednik publikacije „Godišnjak“ koju pripremaju svake godine. Pomaže i oko mnogih župnih aktivnosti župniku mons. Zvonimiru Sekelju te pjeva u zboru mladih „Esprit“ koji se posljednjih godina istaknuo u organiziranju dobrotvornih koncerata. Član je Odbora Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.
Već je pet godina suradnik Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije u kojem s kolegama uređuje internetsku stranicu www.pastoralmladih.hr koja je pokrenuta uoči dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku 2011. godine. U Uredu je još intenzivnije surađivao od 2008. do 2012. godine kada je s tadašnjim povjerenikom za mlade Domagojem Matoševićem svakodnevno surađivao u svim poslovima i aktivnostima ureda, pripremanju novih projekata i sl. Iz toga razdoblja, osim mnogobrojnih organiziranja susreta i animatorskoga ljeta na Malom Lošinju, posebno pamti velike i značajne pripreme za molitveni susret Pape s mladima u Zagrebu 2011., kada je Ured za mlade nosio glavni teret pripreme – od smještaja mladih hodočasnika do osmišljavanja pretprograma na Trgu bana Jelačića u kojem je Ivan bio voditelj.

Osobno. Osim svakodnevnoga susreta s riječima na poslu, i u slobodno vrijeme voli čitati i susretati se sa sudbinama likova, posebice u napetim trilerima.
S obitelji rado pođe u vikendicu na obroncima Plešivice blizu Jastrebarskog gdje se odmara u prirodi. Vesele ga putovanja i izleti s dragim prijateljima, upoznavanje novih mjesta, bicikliranje...