Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

petak, 01. svibnja 2015.

Odbijanje pomoći od strane svećenika

Poštovani,

dugi niz godina sam u jednoj, recimo zajednici, sad nam je voditelj drugi svećenik s kojim sam se ispočetka savršeno slagala, otvorila mu dušu, a to je meni izuzetno bolno, no nakon nekog vremena sustavno me početo odbijati i za razgovor pa čak i za ispovijed i uskraćivati mi bilo kakvu pomoć. Smije li to svećenik činiti i kome da se obratim? Kad tražim drugog svećenika za pomoć, pitaju zašto mi voditelj ne pomogne, svi znaju gdje sam, a ja ne znam odgovor. To me boli i ranjava i stavlja sumnju u sve što čujem od njega s oltara. Što učiniti?

Hvala. J. H.

Foto: vianneyvocations.com

Poštovana!

Dok čitam vaše riječi i sam se mogu u njima nekada prepoznati. Činjenica je da je odnos svećenika i vjernika, odnos pastira/duhovnog oca sa svojom duhovnom djecom.

Svećenici su postavljeni biti predvodnici zajednica, puni razumijevanja, milosrđa, bezgraničnog strpljenja....barem tako očekujemo od njih. No, s druge strane i svećenik je osoba koja uz sve kvaliteta koje se od njega očekuju jest samo čovjek. Taj čovjek-svećenik se trudi poučiti i objasniti svojim vjernicima - s više i manje umješnosti - kako živjeti duhovnu stvarnost vjerničkog poziva. Kad ne uspijemo u tome, vjerujte da se i nama rađa žalost zbog nerazumijevanja s druge strane.

Osobno sam sam osvjedočio da vjernici, koji traže pomoć i objašnjenja imaju već definirane zamisli i stvorene odgovore i nije ih moguće ni poučiti, a kamo li razuvjeriti. Takvima i nije bio potreban svećenik „jer oni i bolje znaju od svećenika“.

Vjerujte u takvim situacijama doista ne preostaje drugo nego se povući i moliti za takve osobe da uvide, da progledaju!

Svaka navezanost na (određenog) svećenika prije ili kasnije izazove potres.

Ne kažem da se nalazite u sličnoj ili istoj situaciji, ali razmislite da li se odgovor tu negdje krije. Svaka medalja ima dvije strane. Svakako preporučam molitvu za svećenike i molitvu za čvrstu vjeru. Lijepo je rekao sv. Pavao: „Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?“

 

Mir i dobro!