Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Blagoslov civilnog braka

Imam pitanje vezano za jedan blagoslov. Ja sam djevojka, 32 godine, katoličke sam vjere. U vezi sam s dečkom koji je bio u crkvenom braku, ali je rastavljen sudski, ima jednog sina iz prvog braka. Željeli bismo zasnovati obitelj. Svjesna sam da se on ne može vise vjenčati crkveno. Da li postoji mogućnost samo za nekakav crkveni blagoslov tog braka nakon građanskog vjenčanja?

Unaprijed hvala. M.A.

Foto: grategy.com

Poštovana!

Svakako, preporučam vašem prijatelju razgovor s kojim crkvenim pravnikom ili svećenikom (ako to već dosad nije učinio), kako bi provjerio ima li osnove za pokretanje parnice pred crkvenim sudom, kojom bi se mogla utvrditi valjanost njegove kršćanske ženidbe.

Nadalje, ukoliko pišete da ste katoličke vjere, predmnijeva se da ste vjernica. Ako je to tako, onda vam je poznato da s oženjenim muškarcem ne možete zasnovati zajednicu života, jer ćete si ulaskom u civilni brak svjesno onemogućiti put za primanje sakramenata pomirenja (ispovijedi) i pričesti. Samim time ne možete dobiti blagoslov za takav način života, već jedino preporuku da sreću potraži sa slobodnim muškarcem.

Mir i dobro!