Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Otpusnica za vjenčanje

Hvaljen Isus i Marija! Moj parner i ja htjeli bi se vjenčati van naše župe. Ja sam razgovarala sa svećenikom iz župe gdje trenutno imam boravište ako bi mi bio voljan izdati otpusnicu za vjenčanje, ali nije pokazao volju za to. I moj partner živi samnom iako službeno nema još boravište kod mene. Pitanje je: možemo li mi u nekoj drugoj župi pitati otpusnicu, ne znam na temelju prebivališta, barem parterovog? Jer muči me pomisao da bi morala lagati nekom svećeniku samo da dobijem taj papir, a to mi je neprihvatljivo! Hvala Vam, Hvaljen Isus!

Foto: pixabay.com

Poštovana!

Vlastiti župnik jest onaj gdje zaručnik ili zaručnica fizički borave, bez obzira što prebivalište nekoga od vas može biti na nekoj drugoj adresi.

Budući da ste „spletom okolnosti“ oboje na području jedne župe, opravdan je zahtjev vašeg župnika da postupak za ženidbu učinite u vlastitoj župi i da se u njoj vjenčate.

Dakako, a to ste i sami rekli: lagati ne dolazi u obzir, bilo bi dobro zamoliti župnika, ako već ne želi voditi postupak za ženidbu (i izdati otpusnicu) da vam dade Dopuštenje za sklapanje izvan vlastite župe, a potom će župnik župe u kojoj se želite vjenčati obaviti Postupak za ženidbu.