Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

ponedjeljak, 11. siječnja 2016.

Išao sam kod gatare, postoji li oprost za to?

Hvaljen Isus i Marija! Oprostite ako Vam smetam, ali htio bih Vas pitati nešto jer me strah! Imam 20 godina, studiram i nekoliko sam puta tijekom prošlog semestra pitao gatare da mi kažu kakve ću rezultate imati na kolokviju. Jednostavno, bilo me strah hoću li uspjeti dati te ispite i na fakultetu. Iskreno, nisam očekivao ni od njih ni istinu ni ništa, ali imam manjak samopouzdanja i najviše mi je trebalo da mi netko kaže da će bit dobro. Sada znam da je to ogroman grijeh što sam radio, kajem se, sram me je, jednostavno sam sebe mrzim što sam to radio i nema više te sile koja bi me natjerala da tu praksu ponovim. Postoji li oprost za takve stvari? I strah me je mogu li postati opsjednut sotonom zbog ovoga? Sada se redovito molim Gospodinu, također i da mi pomogne da nikada više ne dođem u napast. Eto, hvala Vam što ste me saslušali i nadam se da ćete mi odgovoriti. Puno bi mi značilo jer me stvarno strah. Hvala još jednom i Bog vas blagoslovio! I.G.

 

 

Foto: shutterstock.com

Dragi mladi čovječe!

Hvala ti na tvom pismu i pitanju. Mogu ti reći da si na koncu dobro postupio i što si se pokajao. Jesi li se ispovjedio?

Bitna stvar, koju i sam napominješ jest manjak pouzdanja kojega imaš. Budući da si detektirao „svoj problem“ utoliko ćeš se lakše nositi s tom poteškoćom. Predložio bih ti sljedeće da ubuduće ne ideš k gatarama, već da marljivo učiš i pripremaš ispite. Kad si spreman nema razloga da ne položiš ispit. Tako će nestati veliki strahovi, ali „zdrava trema“ pred ispit će biti prisutna i to nije ništa loše. Svakako pred ispite, ali i za vrijeme učenja moli se Duhu Svetome za njegove darove, a posebno pred sam ispit sv. Josipu Kupertinskom, zaštitniku đaka i studenata, koji polažu ispite.

Ako bi pak strah bio i nadalje velik, a problem sa samopouzdanjem neriješen, svakako se obrati svom liječniku i psihologu, kako bi ti pomogli da se naučiš nositi s tim problemom.