Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

srijeda, 12. kolovoza 2015.

Pravi i istinski Božji poziv

Možete li mi reći da li ako želimo postati časna sestra moramo ići obavezno na fakultet i na koji? Ja idem u trogodišnju školu, ali znam da škola nije važna, važno je da imamo pravi i istinski Božji poziv :) Moramo li znati obavezno neke strane jezike?

Veliki Božji blagoslov!!! M.P.

 

 

Foto: vecernji.hr

Predraga,

sama si već dala neke odgovore na svoja pitanja, recimo na ono da li je potrebno završiti fakultet. Za primanje u samostan nije potrebno završiti fakultet, ali se može dogoditi da pojedina redovnička zajednica pošalje svoje kandidate na studij ako im je to potrebno za njihov apostolat. Npr. ako im je potrebna odgojiteljica u vrtiću, onda bi jedna ili više sestara trebale završiti školu za to zanimanje.

Za ulazak u kontemplativnu zajednicu, kao što je naša, nije potrebno završiti, ali primamo osobe koja su već završile neki fakultet. Najvažnije je, kako si sama zaključila, da netko ima istinski poziv Božji, tj. da ima iskrenu želju slijediti Krista u nekom određenom obliku posvećenog života. Nije potrebno ni poznavati neki strani jezik da bi netko bio primljen u samostan, ali je i to obogaćenje za zajednicu ako se netko zna dobro služiti nekim stranim jezikom. Za redovničku zajednicu najvažniji je jezik ljubavi, a taj jezik razumiju svi - i Bog i ljudi. Ako misliš učiti neki, onda nauči najprije taj. I neka ti je sa srećom! Bog te blagoslovio!

„Ništa neka te ne straši,

ništa uznemiruje.

Sve prolazi.

Samo Bog ostaje isti.

Tko je strpljiv sve postiže.

Tko ima Boga ima sve.

Samo Bog je dosta.“

(sv. Terezija Avilska)