Odgovara:

fra Tomislav Glavnik

ponedjeljak, 03. ožujka 2014.

Evolucija ili kreacionizam?

Hvaljen Isus i Marija! Molim Vas odgovor. Često se spominje papu Ivana Pavla II. kao osobu koja je podupirala teoriju evolucije. Moje mišljenje je da za tu teoriju nema dokaza, te da postoji mnogo više dokaza koji podupiru kreacionizam - Božje djelo kakvo je opisano u Bibliji... Vjerujem kako Katolička crkva nije donijela nikakav konačni sud ili dogmu po tom pitanju?

Hvala Bog Vas blagoslovio.

Poštovani!

Mislim da ste dobro rezimirali stajališta vezana za obje teorije koje se trude objasniti stvaranje svijeta. Ni jedna teorija ne može za sebe tvrditi da sadrži apsolutnu istinu, te u isto vrijeme dok se postavljaju isključivo jedna prema drugoj, teško da ćemo dobiti konačni sud.

Svojevrsno "podmetanje" teorije evolucije papi Ivanu Pavlu II., više je način da se diskreditira papa i da se uzme "jaki adut" u borbi protiv kreacionizma.

Kako god se postavili smatram da će proći još dosta vremena da bi se dobilo pomirbeno rješenje, koje neće nikome podilaziti tj. stvarati lažni kompromis.

Do tada je bitno ne biti isključiv nego tražiti objektivnu istinu. Dakako, da bi se došlo do objektivne istine potrebno je definirati i početna stajališta s kojih se kreće. Kako obe teorije stoje na metodički različitom pristupu teško ih je istovjetno vrednovati, te dati prednost jednoj odnosno drugoj, odnosno reći ova je ispravna, a druga je u krivu.