Odgovara:

s. Marija Petra Fišter

četvrtak, 25. lipnja 2015.

Samostan Marija Bistrica

Hvaljen Isus i Marija! Poštovana, zanima me koliko danas živi sestara u Karmelu u Mariji Bistrici i kako izgleda jedan dan u Vašem samostanu. R. M.

Foto: tz-marija-bistrica.hr

Uvijek hvaljen bio Gospodin i njegova Majka Marija i sv. Josip!

Hvala lijepa za postavljeno pitanje i evo ukratko odgovaram. Naša karmelska zajednica sastoji se od 12 doživotno zavjetovanih sestara, dvije, odnosno uskoro tri sestre s privremenim zavjetima i jedne novakinje. S nama već drugu godinu živi i jedna sestra privremeno premještena iz Karmela u Sarajevu. Svih skupa nas je trenutno 17 u samostanu.

Naš život ovdje u Karmelu odvija se u skladnoj izmjeni molitve i rada. Kao kontemplativna zajednica, odnosno zajednica posvećena molitvi, obavezne smo moliti sve dijelove Časoslova (službena molitva Crkve za svećenike, redovnike, a ima i laički Časoslov), a tu spadaju Jutarnja i Večernja molitva kao stožerne molitve. Jutarnju molimo u 6;00 ujutro, a Večernju u popodnevnim satima. Zatim su tu Treći (9;00), Šesti (12;00) i Deveti čas u 14;00 sati. Povečerje kojim se završava taj dan molimo u 20;00, a Služba čitanja za sljedeći dan, kako je to željela sv. Terezija Avilska, molimo u 21;30 sati. Osim molitve Časoslova imamo i dva sata nutarnje molitve ili razmatranja, jedan ujutro poslije Jutarnje molitve i jedan poslije podne iza Večernje molitve. Te molitve započinjemo i završavamo zajedno, a unutar toga svaka sestra moli na svoj osobni način. Nekad to može biti razmatranje, npr. uzeti odlomak iz Evanđelja i o njemu razmišljati, onda na sebe primijeniti, na svoju situaciju i to tako da se to mogne kroz dan provesti u djelo. Također ta molitva može biti stajanje u Božjoj Prisutnosti, osluškivanje što mi to Gospodin govori, klanjanje Gospodinu prisutnom u Svetohraništu, itd.

Što se tiče rada: sestre rade sve ono što majke rade u svojim obiteljima – kuhaju, šivaju, pospremaju, rade u vrtu, izrađuju: krunice, krsne haljinice, relikvije, čestitke, škapulare i dr. za vlastito uzdržavanje. Inače, nemamo stalnih prihoda i očekujemo da će nam Božja Providnost previdjeti sve što nam je potrebno. Tokom dana nastojimo poslove obavljati u šutnji i prebirati u srcu ono što smo u molitvi čule, odnosno razmatrati Božju riječ.

U Karmelu je i veselo, osobito u rekreacijama kad međusobno razgovaramo i dijelimo doživljaje iz molitve i sve ono što nam se događa. Za onog tko je pozvan na ovaj način života, nema ljepšeg poziva nego što je biti karmelićanka. Bog vas blagoslovio!