Odgovara:

p. Antun Volenik

utorak, 20. siječnja 2015.

Predbračni odnosi

Hvaljen Isus! Nažalost prije godinu dana sam se upustila predbračne odnose velikim djelom zbog neznanja, a drugim djelom što u tome nisam vidjela nešto bitno. Kad sam shvatila kakvu sam grešku učinila, ispovjedila sam se i odlučila to nikad više ponoviti. No imam dojam da mi nije oprošteno, čitam dosta o toj temi i nalazim na natpise da 'Bog ne blagoslavlja vezu, a kasnije i brak u kojem su bili predbračni odnosi' da li je to istina? Jel po tome mi je budući brak osuđen na propast. Stalno razmišljam o tome i krivim se bez obzira na ispovjed, ne mogu si oprostiti tu grešku i taj teški grijeh. Zbog toga se nekad osjećam prljavo i kao da me Bog ne voli. Pomozite savjetom kako si oprostiti, zaboraviti tu pogrešku i krenuti dalje? Hvala i Bog Vas blagoslovi!   V. V.

Foto: depostiphotos.com

Poštovana,

Pokušao sam odguglati tezu koju navodite „Bog ne blagoslivlja vezu a kasnije i brak u kojem su bili predbračni odnosi“ no ništa slično nisam našao. U kojem god kontekstu da je napisana ukoliko osoba istinski krene putem obraćenja na tom području – a to znači i sakramentalnim životom (što vi činite) i rastom u spoznaji prekrasnog data tjelesnosti, emotivnosti i seksualnosti takva teza je neistinita i proizvoljna. Umjesto da čitate što god vam dođe pod ruku ili na ekran pozabavite se recimo Teologijom tijela sv. Ivana Pavla II. pa će te blagoslivljati Gospodina koji se može na takav način proslaviti.

Ipak vaš sadašnji problem leži u činjenici da sama sebi ne možete oprostiti iako vam Bog prašta. Projekcija našeg osjećaja manje vrijednosti često se događa kroz seksualnost gdje se onda nadamo da će nas netko „voljeti“ i da će biti zadovoljene naše unutarnje potrebe za ljubavlju, pažnjom i vrijednošću. Kada se to ne dogodi opet krivimo sebe i smatramo se još bezvrjednijima, onima koji ne zaslužuju sreću i blagoslov. Vjerojatno ste zato i zastali na takvim tekstovima – oni odgovaraju vašoj unutrašnjoj, krivoj, slici o samoj sebi. No, već ste na dobrom putu. Prestali ste s takvim odnosima no u svakom odnosu važno je i puno razgovarati o tim pitanjima. Idealno je ako je i osoba s kojom ste u vezi vjernik koji želi rasti u spoznaji svoj tjelesnosti kao dara božjega kojeg Bog darovao i blagoslivlja kroz kršćanski brak i obitelj.