Medijska vidljivost slijepih i slabovidnih

Medijska vidljivost slijepih i slabovidnih

Jesu li mediji dovoljno otvoreni za slijepe i slabovidne osobe?

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
19.10.2023 17:33

 

U današnjem digitalnom dobu pristup informacijama postaje sve važniji čimbenik uključivosti i jednakosti. Međutim, često se zanemaruje pitanje pristupačnosti medija slijepim i slabovidnim osobama. Dok se tehnologija neprestano razvija i omogućuje veću uključivost, postavlja se pitanje jesu li mediji zaista dovoljno otvoreni ovoj populaciji.

Slijepe i slabovidne osobe susreću se s nizom izazova u pristupu informacijama koje većina ljudi uzima zdravo za gotovo. Tradicionalni mediji kao što su novine, televizija i radio imaju svoje metode prilagođavanja informacija za ovu populaciju, kao što su transkripti ili specijalizirani uređaji. Međutim, razvojem digitalnih medija postaje sve važnije osigurati da i mrežni sadržaji budu pristupačni.

Jedan od najčešćih načina prilagodbe digitalnih medija upotreba je programske podrške čitača zaslona. No, često se susrećemo s problemima jer nisu svi mediji prilagođeni za upotrebu ovih alata. Nepostojanje opisa videozapisa ili loše strukturiranje mrežnih stranica mogu značajno otežati ili onemogućiti pristup informacijama slijepim i slabovidnim osobama. S ovim i sličnim izazovima susreli smo se i mi sami prilikom ostvarivanja ovog projekta. A kako bismo sve naše tekstove učinili dostupnijima slijepim i slabovidnim osobama, uz svaki tekst uvrstili smo i zvučni zapis. Tako se i potpuno slijepe osobe mogu upoznati s određenim temama iz naše rubrike ‘Vrijediš više’.

Uza sve navedeno, ne smije se zanemariti ni kvaliteta ponuđenih informacija. Pristupačnost ne znači samo tehničku dostupnost, već i kvalitetu ponuđenih informacija. Slijepe i slabovidne osobe imaju pravo na jednaku razinu kvalitetnih informacija kao i ostatak populacije. U nekim slučajevima, inicijative za poboljšanje pristupačnosti postoje. Postoje udruge, zakoni i smjernice koje promiču pristupačnost medija za sve. No, provedba tih smjernica često zaostaje ili nije postojana.

Vrijedno je u ovome kontekstu spomenuti i medijsku konferenciju povodom završetka EU projekta ‘Jednake mogućnosti’: “Slijepima i slabovidnima treba pružiti priliku!“, koji je provela udruga Generacija.hr. 

U konačnici, otvorenost medija za slijepe i slabovidne osobe nije samo pitanje tehničke prilagodbe, već i pitanje pristupa kvalitetnim informacijama. Potrebno je nastojati ne samo olakšati pristup već i osigurati da informacije budu relevantne, točne i pravovremene za sve korisnike. Društvo koje teži uključivosti mora aktivno raditi na stvaranju medija koji su dostupni svima. To zahtijeva suradnju medija, tehnoloških stručnjaka, zakonodavaca i aktivističkih skupina kako bi se osiguralo da pristupačnost informacija postane standard, a ne povlastica.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više