Pokret „Vjera i svjetlo“

Pokret „Vjera i svjetlo“

Predstavljamo duhovni međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. 

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
22.09.2023 12:06

 

Vjera i svjetlo” međunarodna je zajednica s posebnim poslanjem: okupljanjem osoba s intelektualnim poteškoćama, njihovih obitelji i prijatelja u duhu ljubavi, podrške, zajedništva i duhovnog rasta. Ovu nadahnjujuću zajednicu, koja proizlazi iz kršćanskog identiteta, davne 1971. godine osnovali su Jean Vanier i Marie-Hélène Mathieu s ciljem pružanja svjetlosti životima onih čije sposobnosti često nisu prepoznate ili su nedovoljno cijenjene. Isus Krist predstavio se kao svjetlost svijeta (usp. Iv 8,12), a svjetlost rastjeruje tminu i razotkriva sve što je tama skrivala. U zajedništvu se izgrađuje povjerenje i ljubav, a osobe s intelektualnim teškoćama tako se mogu osjećati sigurno i u zagrljaju sigurnosti pokazati sve svoje talente i vrijednosti koje baštine. A kroz druženja uz podršku roditelja i prijatelja, svaka osoba s teškoćama ne samo da prima nego i daje ono što ima – bogaćenje u dobrom duhu postaje obostrano, a darivanje međusobno.

“Vjera i svjetlo” organizira razne susrete i događaje koji članovima omogućuju međusobnu razmjenu iskustava, podršku i zajednički rast u vjeri. Ova zajednica, s jakim korijenima u katoličkom kršćanstvu, promiče ideju jedinstva, naglašavajući važnost poštovanja i podrške prema svakoj osobi, bez obzira na njihove intelektualne sposobnosti. U Kristovim očima svi smo jednako vrijedni, stoga “Vjera i svjetlo” nastavlja svoj plodonosan rad upravo slijedeći Kristova načela. Ova stavka u djelovanju pokreta posebno mi se sviđa jer na taj se način događa i jedan oblik evangelizacije svih onih koji susretnu članove s intelektualnim poteškoćama. 

Jedan je od ključnih ciljeva ovog pokreta zajednicā i nezaobilazno podizanje svijesti o dostojanstvu svake osobe te poticanje razumijevanja i poštovanja prema različitostima. Upravo je govor o dostojanstvu ljudske osobe u temelju kršćanskog morala i ova je tema nezaobilazna sastavnica kršćanskog ophođenja s drugima. Bogatstvo dara različitosti razvija se u druženju s drukčijima od nas samih i raste u međusobnoj razmjeni iskustava. U ovom kontekstu možemo istaknuti međunarodni susret Vjere i svjetla koji se ovoga ljeta dogodio u Strassbourgu. Bila je to prilika i za stjecanje novih prijateljstava. Sljedeća takva prilika zajednici se pruža ubrzo i u Vatikanu, gdje će “Vjera i svjetlo” sudjelovati na ekumenskom bdjenju “Together”. Nadamo se da će i taj susret još više ojačati vjeru svim osobama s intelektualnim poteškoćama i da će biti na blagoslov njima i njihovim obiteljima.
 

*Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više