Papa: ''Dopustimo da nas uskrsli Isus susretne, jer On nas traži; samo tako možemo imati više života!''

Papa: ''Dopustimo da nas uskrsli Isus susretne, jer On nas traži; samo tako možemo imati više života!''

Papin nagovor prije molitve Kraljice neba prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
07.04.2024 12:10

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Na današnju Drugu uskrsnu nedjelju, koju je sveti Ivan Pavao II. posvetio Božjemu milosrđu, Evanđelje (usp. Iv 20,19-31) nam govori da, vjerujući u Isusa, Sina Božjega, možemo imati život u Njegovo ime (r. 31). "Imati život": što to znači?

Svi želimo imati život, ali postoje različiti načini da to postignemo. Ima onih koji egzistenciju svode na mahnitu utrku za uživanjem i posjedovanjem mnogih stvari: jela i pića, zabave, gomilanja novca i ostalog, doživljavanja snažnih i novih emocija i tako dalje. Put je to koji na prvi pogled izgleda ugodan, ali koji ne zadovoljava srce. Ovo nije način na koji se "ima život", jer slijedeći staze zadovoljstva i moći, ne može se pronaći sreću. Zapravo, brojni aspekti postojanja ostaju neodgovoreni, kao što su, na primjer, ljubav, neizbježna iskustva boli, ograničenja i smrti. A onda san koji nas sve ujedinjuje, ostaje neispunjen: nada da ćemo živjeti zauvijek, da ćemo biti beskrajno voljeni. Današnje Evanđelje kaže da se ta punina života, na koju je svatko od nas pozvan, ostvaruje u Isusu, ali kako joj pristupiti, kako ju doživjeti?

Pogledajmo što se dogodilo učenicima u Evanđelju. Proživljavaju najtragičniji trenutak života: nakon muke zatvoreni su u Cenakulu, preplašeni i obeshrabreni. Uskrsli im dolazi ususret i najprije pokazuje svoje rane (uspr. r. 20): one su bile znakovi patnje i boli, mogle su pobuditi osjećaje krivnje, ali s Isusom one postaju kanali milosrđa i praštanja. Time učenici vide i dodiruju rukama da s Isusom život pobjeđuje, da su smrt i grijeh pobijeđeni. I primaju dar Njegova Duha koji im daje novi život, kao ljubljenoj djeci, ispunjeni su radošću, ljubavlju i nadom.

Evo kako "imati život" svaki dan: dovoljno je uperiti svoj pogled na raspetog i uskrslog Isusa, susresti ga u sakramentima i molitvi, prepoznati ga kao prisutnog, vjerovati u Njega, dopustiti da nas dotakne Njegova milost i da nas vodi Njegov primjer, iskusiti radost ljubiti poput Njega. Svaki živi susret s Isusom omogućuje nam da imamo više života.

Ali, zapitajmo se: vjerujem li u snagu Isusova uskrsnuća, u Njegovu pobjedu nad grijehom, strahom i smrću? Upuštam li se u odnos s Njim? I dopuštam li da me On potiče da volim svoju braću i sestre i da se nadam svaki dan?

Neka nam Marija pomogne imati svakog dana sve veću vjeru u uskrslog Isusa kako bismo ''imali život'' i pronosili radost Uskrsa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: