Papa: ''Ono najljepše što možemo podijeliti naš je susret s Isusom''

Papa: ''Ono najljepše što možemo podijeliti naš je susret s Isusom''

Sveti Otac u svom nagovoru prije molitve Kraljice neba osvrnuo se na važnost dijeljenja vjere u obitelji, zajednici i s prijateljima.

Autor
Laudato/M.B./K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.04.2024 12:04

 

Prije molitve Kraljice neba, na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se na Evanđelje današnje liturgije koje nas vraća na uskrsnu večer. Apostoli su okupljeni u dvorani posljednje večere nakon što su se dvojica učenika vratila iz Emausa vrate i ispričala svoj susret s Isusom, ono što im se dogodilo na putu i kako su ga prepoznali u lomljenju kruha. Dok su govorili o radosti svog iskustva, Uskrsli se pojavio pred cijelom zajednicom. Isus dolazi upravo dok dijele priču o svom susretu s Njim. Razmislimo o tome, o važnosti dijeljenja vjere, potaknuo je Papa.

''Svakodnevno nas zasipaju tisuće poruka. Mnoge su površne i beskorisne, druge otkrivaju nepristojnu znatiželju ili, još gore, proizlaze iz ogovaranja i zlobe. To su vijesti koje ne služe ničemu, čak suprotno, donose štetu. Ali, postoje i lijepe, pozitivne i konstruktivne vijesti i svi znamo koliko je dobro čuti lijepe vijesti te kako se bolje osjećamo kad se to dogodi. I lijepo je dijeliti i s drugima stvarnosti koje su dotaknule naš život, kako u dobru tako i u zlu, upravo kako bismo pomogli drugima'', naglasio je.

Ipak, postoji nešto o čemu često teško govorimo. Paradoksalno, to je najljepša što možemo podijeliti, a to je naš susret s Isusom, istaknuo je.

''Svaki od nas mogao bi puno reći o tome, ne postupajući kao učitelji drugima, već dijeleći jedinstvene trenutke u kojima smo osjetili živog i bliskog Gospodina koji je rasplamsavao radost u srcu ili brisao suze, koji je prenosio povjerenje i utjehu, snagu i entuzijazam, ili oprost, nježnost, mir. Važno je ovo podijeliti u obitelji, u zajednici, s prijateljima'', rekao je Sveti Otac.

Kao što je dobro govoriti o dobrim inspiracijama koje su nas usmjeravale u životu, o mislima i osjećajima koji su proizašli kada smo se našli pred Bogom, kao i o naporima i trudu koje ulažemo kako bismo razumjeli i napredovali u vjeri, možda čak i da se pokajemo i vratimo našim koracima. Ako to učinimo, Isus će nas, baš kao što se dogodilo učenicima na uskrsnoj večeri, iznenaditi i učiniti naše susrete i okruženja još ljepšima, istaknuo je.

''Pokušajmo se sada sjetiti snažnog trenutka u našem vjerničkom životu, odlučnog susreta s Isusom. I pitajmo se: jesam li ikada o tome razgovarao s nekim? Jesam li ikada s ljubavlju podijelio tu priču s obitelji, s braćom i sestrama, s dragim osobama ili s onima koje susrećem? Na kraju, jesam li i ja zainteresiran za slušanje drugih ljudi koji mi mogu ispričati svoje iskustvo susreta s Kristom'', zaključio je Papa i zazvao da nam Blažena Djevica Marija pomogne dijeliti vjeru kako bi naše zajednice sve više postale mjesto susreta s Gospodinom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: