Važno je promoviranje zapošljavanja osoba s invaliditetom

Važno je promoviranje zapošljavanja osoba s invaliditetom

Razgovarali smo s Ivanom Mitar, iz Trogira, koja radi kao viša stručna savjetnica za Županijsku udrugu slijepih Split gotovo dvije godine. Istovremeno je i dopredsjednica udruge za koju radi.
 

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
06.10.2023 14:32

 

Približite nam vaše osobno iskustvo kao osobe s invaliditetom u poslovnom svijetu: na koje ste sve prepreke nailazili, kako poslodavci gledaju na osobe s invaliditetom, oklijevaju li ih zaposliti?

„Slobodno mogu reći da sam imala sreće s poslodavcima. Do sada sam u gotovo osam godina radnog iskustva radila kod dva poslodavca. Naišla sam na kolektiv koji me je prihvatio od prvoga dana, kolege su bile uvijek tu za mene kad mi je bila potrebna pomoć i podrška. Kao osoba veoma sam komunikativna i prilagodljiva tako da mi nije problem negdje se uklopiti. Radila sam na različitim projektima, surađivala s brojnim ljudima i nailazila na velike i male izazove. Uz dobru volju, iznimnu tvrdoglavost te uz pomoć kolega, sve se može savladati. Poučena iskustvom svojih drugih kolega, mogu reći da poslodavci oklijevaju zaposliti osobu s invaliditetom, što zbog straha, nepoznanice ili predrasuda. Međutim, to ne treba biti tako. Na nama je, osobama s invaliditetom, da razbijamo predrasude i strahove potencijalnih poslodavaca. Treba tražiti posao, ne odustajati. Znam da je to lako reći te da nakon puno odbijanja osobe počinju gubiti nadu. Ne treba odustajati, već boriti se i vjerovati u sebe. Istina je da se kao osoba s invaliditetom moraš više dokazivati zbog društva koje ima predrasude, ali smatram da je puno povoljnija situacija za zapošljavanje osoba s invaliditetom zahvaljujući udrugama i medijima koji promoviraju zapošljavanje osoba s invaliditetom.“

Što biste istaknuli kao pozitivne primjere, a tiču se posla u udruzi u kojoj ste zamjenica? Na koje sve načine djelujete kao udruga?

„Veoma je važno promoviranje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Često se ljudi 'začude' kako slijepe osobe mogu raditi. Svojim radom razbijamo predrasude i dokazujemo da slijepe osobe uz razumnu prilagodbu mogu raditi i biti aktivni članovi društva. Ništa manje važna aktivnost nije educirati javnost o tome kako se slijepe osobe obrazuju, osiguravaju si egzistenciju i kako funkcioniraju u svakodnevnom životu. Mnogo je uspješnih slijepih osoba. Da bi udruga svojim članovima olakšala svakodnevni život, prikuplja donacije za skupa pomagala kako bi slijepe osobe bile samostalnije. Udruga pruža i socijalnu uslugu videćeg pratitelja koji slijepe osobe prate u obavljanju njihovih svakodnevnih poslova.“

Što društvo u globalu, ali i mi kao pojedinci, možemo učiniti kako bismo bolje razumjeli vrijednost svake osobe s invaliditetom i na taj način pokazali kako su posebne, vrijedne i potrebne društvu u kojem živimo?

„Primijetila sam da društvo osobe s invaliditetom gleda kroz dvije krajnosti. Jedna krajnost je ta da osobe s invaliditetom gledaju kao 'jadne' i bespomoćne. Druga krajnost je ta, kada je osoba s invaliditetom samostalna, zaposlena i društvena. Tada društvo, a posebno mediji, takve osobe uzdižu u nebesa i smatraju ih herojima, što nosi, po meni, lošu sliku. Osobe s invaliditetom nailaze na prepreke na koje ostale osobe ne nailaze. Teže im je kretati se, pisati, zaposliti se…, ali nije nemoguće. Uz podršku drugih i dobru volju, osobe s invaliditetom mogu voditi uspješan i kvalitetan život. Život bez toga da ih se uzdiže u nebesa ili ih se žali. Osobe bez invaliditeta većinom su zaposlene i samostalne, i to se prihvaća kao opće poznata i normalna situacija. Trebalo bi biti normalno da takav status imaju i osobe s invaliditetom.“

Vaša poruka za kraj – poticaj svim osobama s invaliditetom.

„Svi smo jednako vrijedni. Osobe s invaliditetom nailaze na poteškoće s kojima se osobe bez invaliditeta ne moraju nositi. Međutim, svaka osoba ima probleme s kojima se mora nositi, a koji su manje 'vidljivi', što ne znači da su i lakši. Osobe s invaliditetom jesu te koje moraju biti aktivne, boriti se za svoja prava i izboriti se za svoje mjesto pod suncem gdje će biti zadovoljne. Ne smiju se zatvoriti u svoja četiri zida i čekati da im netko drugi nađe posao ili očekivati od drugih da se izbore da im grad bude pristupačniji“, zaključila je Ivana.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više