Edukacijski centar "Mali dom"

Edukacijski centar "Mali dom"

Upoznajte se s radom i djelovanjem edukacijskog centar koji pomaže onim najosjetljivijima među nama.

Autor
Laudato
Fotograf
Mali dom
Objavljeno:
 
12.10.2023 08:36

 

Edukacijski centri imaju ključnu ulogu u obrazovanju i podršci djece s različitim potrebama. Među takvim važnim institucijama ističe se Edukacijski centar "Mali dom", mjesto gdje se svakodnevno stvara okruženje koje potiče napredak, razvoj i inkluziju. U ovom članku želimo ukratko predstaviti ovaj centar, stoga ćemo navesti nekoliko glavnih smjernica kojima se centar vodi u svome djelovanju.

Pružanje podrške djeci s posebnim potrebama

"Mali dom" nije samo ustanova za obrazovanje, već je to zajednica koja pruža podršku djeci s različitim potrebama, prilagođavajući se individualnim zahtjevima svakog djeteta. Centar je osmišljen kao sigurno okruženje gdje se učenici osjećaju prihvaćeno, podržano i potaknuto na osobni i akademski napredak. Upravo su sigurnost i prihvaćanje često one sastavnice koje nedostaju mladim ljudima u traganju za vlastitim identitetom u današnjem suvremenom svijetu, a “Mali dom” u vezi s tim itekako im pomaže.

Personalizirani pristup obrazovanju

Jednu od ključnih sastavnica Malog doma predstavlja osobni pristup obrazovanju. Tim stručnjaka radi zajedno s djecom i njihovim obiteljima kako bi identificirao njihove potrebe te pružio individualiziran pristup učenju. Različiti programi podrške, terapije i prilagođeni nastavni planovi svakom djetetu pomažu ostvariti njegov puni potencijal. Rehabilitatori, fizioterapeuti, psiholozi, odgojitelji i logopedi dio su tima koji brine o korisnicima ovog edukacijskog centra, što je dokaz ozbiljnosti pristupa i profesionalnosti osoblja Malog doma.

Inkluzivno okruženje – uvažavanje različitosti

Centar "Mali dom" također promiče inkluziju kao temelj svog rada. Ovdje se potiče međusobno učenje, suradnja i poštovanje različitosti. Kroz integrirane programe, korisnici centra imaju priliku raditi zajedno, podržavajući jedni druge i gradeći prijateljstva koja nadilaze razlike. Važno je iznova naglašavati potrebu zajedništva i da u drugima gledamo sebi jednako vrijedne ljude koji nas, svatko na svoj način, svojim primjerom mogu obogatiti. Na kraju, možemo zaključiti kako edukacijski centar "Mali dom" nije samo mjesto obrazovanja, već oaza podrške, razumijevanja i napretka za djecu s posebnim potrebama. 
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više