Invaliditet – bolest ili stanje?

Invaliditet – bolest ili stanje?

Naša percepcija o tome je li invaliditet bolest ili stanje osobe utječe i na našu percepciju takvih osoba.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
25.08.2023 13:02

 

Započet ćemo ovaj tekst odgovorom na postavljeno pitanje iz naslova – invaliditet je (nepromjenjivo) stanje osobe, a ne bolest. Samim time što invaliditet definiramo kao stanje, mijenjamo perspektivu promatranja osoba s invaliditetom i vlastiti odnos prema njima. Nije bolest, iz čega proizlazi kako ti ljudi nisu bolesni. I ne, ne ćemo se zaraziti ni oboljeti ako im se približimo i ponudimo im svoju ljubav i ruku podrške. Možda zvuči banalno, ali smatramo kako je itekako važno jasno i nedvosmisleno definirati invaliditet.

U tradicionalnom medicinskom pristupu, invaliditet se često definira kao rezultat bolesti ili ozljede koje uzrokuju trajne promjene u tijelu ili u funkcijama. S druge strane, moderni pristupi naglašavaju važnost shvaćanja invaliditeta kao stanja koje može utjecati na svakog pojedinca različitim intenzitetom i na različite načine. Invaliditet ne mora nužno biti posljedica bolesti; može biti prisutan od rođenja, može nastati zbog ozljede ili nesreće, ili se može razviti tijekom života zbog određenih genetskih čimbenika ili čak nekih drugih okolnosti. 

S obzirom na ova saznanja, možemo jasno vidjeti kako je invaliditet dio jednog šireg spektra, stoga i osobama s invaliditetom treba pristupati s više razina. Prije svega, ne smijemo ih promatrati isključivo kroz prizmu njihova invaliditeta. Takav pogled bio bi redukcijski i ne bi u punini gledao na konkretnu osobu pored nas. Osobe s invaliditetom često se u javnosti ne percipiraju kao pojedinci s jedinstvenim sposobnostima i potencijalom, što nije nikako dobro za otvoreno društvo koje teži napretku. Ovo predrasudno gledište može značajno otežati integraciju osoba s invaliditetom u zajednicu, stoga trebamo više raditi na vlastitoj izgradnji i naučiti se prihvaćati svaku osobu kao jednako vrijednu.

Važno je shvatiti da se invaliditet ne može svesti samo na medicinski okvir. Umjesto fokusiranja na nedostatke, važno je kod osoba s invaliditetom naglašavati mogućnosti, potencijale, talente i razne doprinose društvu u kojem žive. U konačnici, invaliditet treba promatrati kao stanje života koje zahtijeva holistički pristup i uključenost cijele zajednice, a sve u cilju boljeg i prosperitetnijeg društva. 

Stoga, sljedeći put kad se susretnemo s osobom s invaliditetom, skinimo naočale predrasuda i pogledajmo osobu koja se nalazi pored nas kao brata i sestru. Posebice bismo takav pogled trebali imati ako se nazivamo kršćanima, štoviše, katolicima, jer nas na to obvezuje i Kristova ljubav.
 

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više